Rychlost účinku překvapuje. Nápoj, který dokáže snížit cukr v krvi už do 30 minut

Pokud se nemoc cukrovky včas zachytí, podle některých vědců se dá i zvrátit. Studie ukázala, že jeden nápoj sníží hladinu cukru v krvi v krátkém časovém horizontu.

Diabetes je stav s vysokou hladinou cukru v krvi, se kterým si tělo neumí poradit. Hlavním znakem je nedostatek inzulínu v těle, anebo neschopnost reagovat na hormon inzulín, který umožňuje buňkám přijímat cukr. S jedním nápojem denně ale dokážete zázraky. Přestože se zdravotní výhody malinové šťávy zkoumaly při různých onemocněních, vědci naznačují, že může ovlivnit i život diabetiků.

Pozitivní účinky malinové šťávy

Maliny konzumované ve vyšších koncentracích pomohou regulovat produkci inzulínu a snížit vysokou hladinu cukru v krvi. Malinová šťáva má vysoký obsah antioxidantů, včetně vitamínu A, E a C, který snižuje hladinu triglyceridů a brání volným radikálům poškozovat buňky v těle, snižuje oxidaci škodlivého LDL cholesterolu i jeho hromadění na stěnách tepen i riziko srdečních chorob.

Foto: Shutterstock

Nižší hladina glukózy do pár minut

Studie publikovaná v časopise Obesity zkoumala 32 lidí ve věku od 20 do 60 let. Z nich mělo 21 prediabetes a inzulínovou rezistenci a 11 sloužilo jako kontrolní vzorek. Účastníkům byla náhodně přiřazena různá snídaně. Každá byla sestavena z jiného množství malin. Po půl hodině jídla jim byla odebrána krev a pak každou hodinu dalších 8 hodin. Lidé s prediabetem a inzulínovou rezistencí, kteří jedli vyšší množství malin, měli půl hodiny po jídle nízkou hladinu glukózy v krvi. Čím vyšší spotřeba malin, tím méně inzulínu je navíc potřeba ke zvládnutí hladiny cukru v krvi.

Blesková rychlost nástupu účinku

Vedoucí autor studie Britt Burton-Freeman dodal, že lidem s rizikem cukrovky se často doporučuje, aby nejedli ovoce kvůli obsahu cukru. Bobulové ovoce, hlavně červené maliny, díky vysokému obsahu antokyaninu poskytují nezbytné mikroživiny a složky působící proti cukrovce. Při ohrožení diabetem, kardiovaskulárními onemocněními a jinými zdravotními riziky, může být jejich konzumace důležitá pro zpomalení nebo zvrácení progrese onemocnění. Anthokyanin sníží koncentrace glukózy už v prvních 30 minutách.

Foto: Shutterstock, zdroje: Diabetes.co.uk, express.co.uk

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Roman
Roman
2 let

Mám stále plodící a je to bomba , sklízíme od srpna do prvních mrazíků. Sklidíme tak 16kg.

Zdenka
Zdenka
2 let

A ty maliny,odkud je celý rok brát?!!