Správně oloupat banán neumí téměř nikdo. Lidé neustále opakují chybu, která ho poničí

Málokteré exotické ovoce je v našich končinách tak oblíbené jako právě banány. Češi si na ně zvykli, jakoby to bylo ovoce domácí a mnozí se považují za přeborníky, pokud jde o rozpoznávání jejich kvality v obchodě. Ostatně majitel jednoho z eshopů s potravinami před pár lety prohlásil, že na nic nemají tolik reklamací jako právě na banány. Někdo je chce zelené, jiný zase přezrálé apod.

Oloupejte banán správně

Banány jsou velmi zdravé, protože obsahují prospěšné živiny, které tělo velmi dobře vstřebává. Zároveň je pozitivem, že je nemusíte před konzumací omývat. Stačí sundat slupku a už se můžete do vynikajícího banánu zakousnout.

Ale právě v tom, jak lidé banány loupou, najdeme problém. Možná i vám se někdy stalo, že banán šel loupat jen velmi ztuha, což pak vedlo k tomu, že jste se jím zapatlali. Když se člověk nemá kde umýt, je to nepříjemné. Málokoho přitom ale napadne, že banán možná neloupe správně. Protože kdyby tak činili, toto by se mu nikdy nestalo.

Lidé v drtivé většině případů loupou banány špatně, a to z druhé strany, která je pro to nevhodná. Jaký je ale tedy správný postup? Vezměte konec banánu a prsty ho stiskněte. Následně rychlým tahem sloupněte oddělte slupku. Ta se přirozeně rozdělí na dvě části a banán zůstane zcela bez poskvrny. Další výhodou je, že se nebudete muset potýkat se stopkou, která někdy nejde odtrhnout. Budete mít také spolehlivě čisté ruce. Jakmile to jednou vyzkoušíte, zřejmě si řeknete, jak je možné, že jste to celý život dělali špatně?

Foto: Shutterstock

Jaký banán je lepší?

Lidé se často neshodnou v tom, zda je lepší zelený, nebo naopak žlutý banán. Pokud jde o samotnou chuť, tam těžko soudit, protože každý má preference někde jinde. Pakliže bychom se ale zaměřili na prospěšnost pro zdraví, potom by jednoznačně zvítězil banán zelený. Ten má totiž nejlepší poměr cukru k dalším živinám. Naopak, čím jsou banány žlutější, tím více obsahují cukru. To vám ještě nemusí vadit, ale pokud chcete zhubnout, měli byste si toho být vědomí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Forestwayfresh, Chiquita

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

No, zásadně loupu banány “od stopky”, zelené banány jsou pro mně hnusné a hubnout nepotřebuji – čili – rady nad zlato…