Nezapomeňte si připravit čočku na kyselo. Naučte se správný postup, aby byla dokonalá

Děláte si na Nový rok čočku? Podle tradice by tohle novoroční jídlo mělo po celý další rok do vaší domácnosti přinášet peníze a celkově blahobyt. Možná tenhle zvyk vznikl proto, že s troškou fantazie čočka připomíná drobné peníze. Anebo proto, že je velmi sytým jídlem a kde jí bylo hodně, tam lidé v dřívějších dobách nestrádali hladem. Ať tak, či tak, nenechte nic náhodě a uvařte si na letošní Nový rok čočku – nikdy nevíte, jestli v pověrách neleží kousek pravdy.

Namáčení a vaření

Čočka se před vařením nemusí namáčet, nicméně se nic nestane, pokud ji hodinku před vařením namočíme – obzvlášť starší čočce to prospěje.

Pokud vaříme čočku na kyselo, je ideální poměr 3 díly vody na 1 díl čočky. Čočku vkládáme do studené lehce osolené vody. Na mírném plameni přivedeme k varu, slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a vaříme pod pokličkou do změknutí.

Jíška a ocet

Vařením čočky nám vznikl čočkový vývar. Zhruba čtvrt litru vývaru zahustíme jíškou dělanou ze sádla. Omáčku vaříme alespoň 15 minut na mírném plameni. Poté do ní postupně po lžících přidáváme ocet a ochutnáváme, abychom dosáhli ideální chuti.

Čočku na kyselo můžeme ozdobit opečenou cibulkou a ze zmíněné školní jídelny si jistě pamatujeme i na kyselou okurku. Tradičně se k ní podává uzené maso nebo třeba grilovaná klobása. Pro bezmasou verzi můžeme zvolit vajíčka – ať už ve vařené úpravě nebo jako volská oka.

Zkuste obměnit váš jídelníček a pravidelně zařadit čočku do vaření. Určitě vyzkoušjte i další druhy čočky, budete mile překvapeni. / Foto: Shutterstock

Přidejte čočku do svého jídelníčku

V českých domácnostech se luštěninám příliš neholduje, navzdory tomu, že jsou zdravé a pro tělo potřebné. Proto je dobré najít si recepty, které chutnají celé rodině a občas je do jídelníčku zařadit. Čočka dodá vašemu organismu vlákninu a bílkoviny, má dostatek hořčíku i železa a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Jednou za čas by se tedy na našich talířích měla objevit. Nemusíte vařit pouze klasickou čočku, zkuste ji obměnit za červenou čočku, nebo černou čočku Beluga, která vypadá jako kaviár a proto i získala tento název. Chuťově vás okouzlí její jemně oříšková chuť, výborně drží tvar. Pokud si ji připravíte s láskou a péčí, věříme, že jí brzy přijdete na chuť.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments