Lékaři uvedli dva nečekané příznaky příliš vysokého cholesterolu v těle. Raději se také zkontrolujte

Možná trpíte vysokým cholesterolem a ani o tom nevíte. Ve skutečnosti je to velmi časté, protože tento stav se dlouhou dobu nijak neprojevuje a dá se zjistit prakticky jen z krevních testů. Dlouhé roky tak může tělo v tichosti poškozovat, a to především zanášením tepen, ve kterých nemůže správně proudit krev. Dalším rizikem je vznik krevní sraženiny.

Prověřte stav nehtů na nohách

Jakkoliv se vysokému cholesterolu přezdívá “tichý zabiják”, protože po dlouhém období bez jakýchkoliv problémů může skutečně způsobit smrtelný infarkt nebo mozkovou mrtvici, přeci jen existují fyzické příznaky, podle kterých ho můžete rozpoznat. Je však třeba vědět, na co se zaměřit.

Lékaři teď upozornili na dvě specifická znamení na nohách, které vám mohou napovědět, že je ve vašem těle příliš mnoho cholesterolu. Pochopitelně může jít i o projev jiných problémů, například nedostatku vápníku. Je ale docela pravděpodobné, že s tím bude souviset i hladina cholesterolu.

O co tedy jde? Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty na nohách najednou lámavé a rostou pomaleji, je to známka toho, že byste mohli mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Obzvlášť, pokud si nejste vědomi žádného jiného spouštěče.

Foto: Shutterstock

Problém periferních tepen

Cholesterol je tučnou sloučeninou, která se v krvi koncentruje v důsledku špatného stravování, nízké pohybové aktivity, kouření či konzumace alkoholu. Cholesterol potom postupně ucpává tepny.

V důsledku toho se rozvíjí onemocnění periferních tepen (PAD). To přichází právě tehdy, kdy už jsou tepny částečně ucpané. Nejprve se projevuje na končetinách, zejména pak nohách. A právě odtud pramení signál na nehtech prstů u nohou, protože nejsou dostatečně prokrvené.

Mezi další příznaky patří křeče v nohách a chodidlech nebo bezbarvá kůže. Dojít může až k ischemii končetin, což je bolestivý stav, který trvá i v klidu.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Sun

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments