Léta doporučovaný pitný režim je škodlivý, může odrovnat ledviny. Kolik má člověk vypít za den?

Máte na stole neustále položenou láhev s vodou, abyste náhodou nezapomněli pít a dokázali tak dodržet pravidlo o dvou či dvou a půl litrech, případně osmi sklenicích vypité vody denně? Pro jistotu s sebou neustále nosíte menší láhev vody, abyste průběžně doplňovali tekutiny? Inu, potom se držíte již překonané poučky o pitném režimu, která navíc může uškodit.

Jedna poučka pro všechny neplatí

Je sice pravdou, že některé studie naznačují, že pití vody ve větší míře souvisí s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, ovšem jak se ukazuje, je to poměrně relativní. Například vědecká práce publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology konstatovala snížení rizika u lidí, kteří pili pět sklenic po 240 mililitrech denně. To znamená denní příjem ve výši 1,2 litru. Tedy není třeba vypít dva litry vody.

Zároveň platí, že doporučovat nějakou hodnotu univerzálně, jak se tu dlouhou dobu dělo, je naprosto scestné. Odborníci často hovořili o nutnosti vypít alespoň dva litry vody denně. Mnozí to brali tak, že jde skutečně o nutné minimum a lepší je třeba vypít litry tři. Činili tak ale i lidé, kteří celý den seděli v klimatizované kanceláři. Stejná poučka teoreticky ale platila i pro dělníka na stavbě v třicetistupňovém horku. Potřeba pití se zkrátka liší podle toho, jakou činnost děláte nebo jaká je teplota venku i uvnitř.

Foto: Shutterstock

Hrozí vážné problémy

Často se také upozorňovalo na skutečnost, že ony dva litry mají být pouze čistá voda. Tedy se nezapočítávají jiné nápoje. To je ale opět chybná úvaha, protože i v podobě kávy, čaje, mléka nebo i jídla dodáváme tělu potřebné tekutiny. Například brambory obsahují až 80 % vody, steak potom 60 %.

V důsledku toho mnozí lidé pili mnohem více, než potřebovali. To je ale pro organismus škodlivé. V takovém případě totiž hrozí takzvaná hyponatrémie. Dochází k ní ve chvíli, kdy se v těle až příliš zředí sůl vodou a její koncentrace je nízká. Takový stav způsobuje bolest hlavy, nevolnost, ale i nepříjemné záchvaty.

Myšlenka, že člověka musí vypít osm sklenic vody za den, je zcela zcestná, protože tekutiny přijímáme z různých zdrojů. Lidé až příliš vehementně řeší pitný režim a je pravděpodobné, že mnoho z nich pije více, než potřebují, a tak si škodí. Jednoduše pijte tehdy, když máte žízeň,” poradil profesor Martin Caraher působící v Centru pro potravinovou politiku.

Foto: Shutterstock, zdroje: NDTV, WebMD

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments