Nejhorší možné snídaně. 5 jídel, ze kterých vstávají expertům hrůzou vlasy. Lidé je přitom milují

Špatná strava je zodpovědná za nejvíce úmrtí na celém světě. Je to větší rizikový faktor než cokoliv jiného včetně tabáku, jak upozorňuje studie publikovaná v časopise The Lancet. Mezi ty nejhorší potraviny, které zvyšují úmrtnost, pak patří hlavně strava s vysokým obsahem sodíku a malým obsahem celozrnných potravin, ovoce či omega-3 tuků.

Jako obzvlášť důležité se jeví potraviny, které si dáváme ke snídani. Tady je možné hodně získat, ale především také hodně pokazit. Na tato jídla byste si měli dávat pozor.

Sladké jogurty

Ačkoliv jsou jogurty obecně považované za zdravé potraviny, neplatí to zdaleka o všech. Dokonce je to možné říct pouze o těch, které neobsahují přidaný cukr. Takových ale není mnoho a ke snídani máme ve zvyku dávat si především oslazené mléčné výrobky.

Podle studie časopisu Nutrition Issues in Gastroenterology obsahují jogurty velké množství cukru. V jedné porci až 40 gramů. Lidé, kteří po dobu 15 let snídali sladké jogurty, měli o 38 % vyšší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární chorobu.

Granola s vysokým obsahem cukru

Stejně jako v případě jogurtů, také u granoly se může zdát, že jde o nevinnou, ne-li rovnou zdravou volbu ke snídani. Bohužel, tyto produkty bývají plné záludných přísad, které zvyšují riziko cukrovky, srdečních chorob, trávicích problémů a dalších. Granola může kromě cukru obsahovat také hodně soli a tuku.

Foto: Shutterstock

Zpracované mražené potraviny

Když zabrousíte v obchodě k mrazícím boxům, najdete v nich množství lákavých pokrmů, mezi nimi i těch snídaňových. Raději se jim ale rovnou vyhněte. Jde o potraviny, které nutně obsahují velké množství cukru, soli a konzervantů. Přestože se na první pohled mohou tyto potraviny zdát kaloricky v pořádku, příliš mnoho škodlivých látek zvyšuje krevní tlak a cholesterol.

Tyčinky

V dnešní uspěchané době mnozí nestihnou více, než sáhnout po nějaké té rychlé balené potravině. Většina lidí tuší, že sušenky nejsou z hlediska zdraví to pravé ořechové, a tak si nakoupí nejrůznější zdravě vypadající tyčinky, například müsli. Psychologicky pak mají dobrý pocit z toho, že toho příliš nesnědli. Většina takových tyčinek je ale plná cukru, který škodí orgánům.

Bílé pečivo

Ani standardní snídaně sestávající z bílého pečiva, případně palačinek nebo vaflí, není to pravé ořechové. Jsou to potraviny s vysokým glykemickým indexem, které zvyšují cukr v krvi a tím i riziko cukrovky. Raději tedy volte pečivo celozrnné, případně ovesné vločky nebo jiné kaše bez příměsi rafinovaného cukru.

Foto: Shutterstock, zdroje: The Lancet, Livestrong, Nutrition Issues in Gastroenterology

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Mám řešení – expert musí být holohlavý… 😀