Lančmít z dob socialismu se vrací do módy. Vyzkoušejte domácí verzi této dobroty

Řada jídel, která se u nás vařila před rokem 1989 zcela běžně, se z našich jídelníčků vytratila a teď se zase pomalu vrací. Takovým příkladem může být i lančmít, který z našich talířů zmizel téměř úplně, ale nyní si na něj rádi občas nostalgicky zavzpomínáme. Pojďme si lančmít trochu blíže představit.

Maso na frontu

Na samotném začátku byly lančmíty, respektive konzervy s názvem luncheon meat, distribuovány mezi vojáky britské armády. Mleté maso v konzervách bylo ideální variantou, jak zásobovat muže na frontě masem.

Nejdříve se tím inspirovali různí dobrodruzi, trampové a turisté, kteří si tak mohli brát masové konzervy do hor nebo opuštěných oblastí, později výhody luncheon meatu objevily i hospodyňky, kterým konzervy usnadnily práci v domácnosti. A tak se postupně lančmít dostal i k nám a stal se jedním z oblíbených pokrmů v českých kuchyních.

Jak by měl vypadat lančmít

Lančmít je tvořen mletým masem – obvykle vepřovým, případně hovězím, v menšině případů kuřecím. Maso je namleto a naloženo do kořeněného láku, který ho umožní zakonzervovat. Následně se konzervy tepelně upravují. Takto připravené maso dlouhodobě vydrží a zachová si výraznou kořeněnou chuť.

Podle norem by měl lančmít obsahovat alespoň 70 % masa, ale pravda je taková, že je potřeba vybírat. Řada výrobků totiž obsahuje spoustu vody, zahušťovadel, separátů a dalších věcí, na které ve správném lančmítu rozhodně nechceme narážet.

Foto: Shutterstock

Domácí lančmít

Pokud máte špatné zkušenosti z kupovaným lančmítem, zkuste si vyrobit vlastní doma. Není to zas tak složité. Jako maso je dobré vybrat vepřový bůček i s kůží a doplnit ho třeba kouskem plece nebo hovězího masa.

Vepřovou kůži povaříme i s kostmi a připravíme si tak jednoduchý vývar. Maso pomeleme a přidáme koření podle chuti (sůl, pepř, červená paprika, koriandr…) a nezapomeneme na rychlosůl, která pomůže pokrm zakonzervovat. Všechno vymícháme spolu s vývarem s kůží.

Směs naplníme do šunkovaru a vaříme na 80 °C. Krájíme až po vychladnutí, ideálně druhý den.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Lančmít mi nikdy nechutnal na jakýkoli způsob – raději si dám kus masa.