Jak připravit dokonale šťavnatou omeletu. Nejlepší kuchaři upozornili na častou chybu a řekli, jak to udělat správně

Omeleta je vynikající rychlé jídlo, které člověka zasytí během náročného dne nebo mu jako snídaně dodá dostatek energie. Zavřete oči a jen si představte: nadýchaná žluťoučká omelete naplněná sýrem a slaninou, doplněná lehkým salátem a sklenicí ovocné šťávy. Už se vám sbíhají sliny?

Kolik vajec, tolik energie?

Obecně u vaječných pokrmů hrozí, že pokud jich sníme velké množství, bude nám těžko. Zasytíme se tak sice na dlouhou dobu, ale těžké břicho nás zároveň bude zpomalovat. Proto je lepší připravit si spíše menší porci vajec a doplnit ji například zeleninou. Na přípravu jedné omelety se nám budou hodit tři vejce – takové množství zažene hlad, ale zároveň příliš nezatíží metabolismus.

Příprava omelety

Vejce rozklepneme do mísy, přidáme sůl, pepř a případně koření či bylinky a rozšleháme. Přidáme lžíci nebo dvě vody a vaječnou směs můžeme zjemnit trochou mléka či smetany. Omeleta se dělá na másle, necháme jej tedy rozpustit na pánvi a přidáme vejce. Ani tady práce nekončí – aby byla omeleta nadýchaná a svěží, je potřeba vaječnou směs v pánvi míchat a nenechat ji přilnout ke dnu a zatuhnout. Celý proces pečení omelety nepotrvá déle než tři minuty.

Foto: Shutterstock

Správně připravená omeleta by měla být naspodu lehce opečená, navrchu ještě trochu vlhká a neměla by se trhat, ale naopak spolupracovat, pokud ji chceme přeložit či smotat.

Omeleta se v mnoha domácnostech dělá tehdy, když je potřeba zpracovat zbytky z ledničky. A je to dobrý nápad. Můžeme do ní přidat kostičky slaniny, plátky šunky či zbytky sýra. Jako přílohu si k omeletě můžeme dát zeleninu nebo si připravit rychlý zeleninový salátek, který nám dodá do zbytku dne dostatek vitamínů a stejně jako vejce pomůže zasytit.

Bylinkové tipy

Omeleta je skvělá, pokud do vaječné směsi přidáme nahrubo nasekané bylinky – třeba pažitku nebo bazalku. Můžeme si ji ale udělat i trochu netradičně – se špetkou chilli či kurkumy. K vajíčkům se báječně hodí muškátový oříšek, který udělá z vaší domácí omelety luxusní pochoutku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments