Nedostatek vitaminu B12 vám doslova zhuntuje tělo. Varovné znamení se přihlásí na toaletě

Možná vás to překvapí, ale nervový systém našeho organismu nedokáže správně fungovat bez podpory ze strany vitaminu B12. Ačkoliv mnozí považují tuto látku jen za další z řady vitaminů, kterými se příliš nezabývají, měli by také vědět, že pokud ho v těle není dostatek, objeví se dříve či později nemalé problémy, které mohou být v některých případech i trvalé.

Blokace funkce střev

Deficit vitaminu B12 se velmi jednoduše může projevit kolabováním některého z klíčových orgánů či jeho poškozením. Často se projevuje také brněním v nohou či rukou, po kterém následuje i ztráta hybnosti či potřebných reflexů. To vše jsou ale projevy, které přicházejí až velmi pozdě, a to v době, kdy může být pozdě.

Existují však i dřívější znamení, kterými dává tělo najevo, že byste měli hladinu vitaminu B12 co nejdříve doplnit. Některé z nich se projeví na toaletě, a to zácpou, průjmem či plynatostí. Jak uvádí odborný server Harvard Health, v organismu dochází k tomu, že se vitamin B12 váže na bílkoviny, které konzumujete.

Když je vitaminu B12 v těle nedostatek, může velmi jednoduše dojít k paralýze svalové tkáně trávicího traktu. Tím se vlastně zablokuje základní funkce střev. Tato látka rovněž velkou měrou podporuje tvorbu červených krvinek a absorpci energie z jídla. V případě, že množství červených krvinek poklesne, přestane do střeva proudit potřebné množství kyslíku.

Foto: Shutterstock

Komu hrozí deficit

Ne vždy se v takovém případě jedná hned o deficit vitaminu B12. Ten je možné laicky zjistit i tím, že se k některému z těchto příznaků přidá i další ze specifických znaků, jako jsou náhlé problémy s koordinací chůze, slabost, únava či zánět v jazyku. Tyto symptomy mohou nabíhat zlehka, ale postupem času se vždy zintenzivňují.

Základním zdrojem vitaminu B12 je pro člověka jednoznačně vyvážená strava, a to zejména její živočišná stránka. Proto příliš nepřekvapí, že nedostatkem jsou ohroženi hlavně vegetariáni či vegani.

Vitamin B12 spolehlivě načerpáte z kvalitních potravin, jako je červené maso, drůbeží maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Může se ale stát, že vaše tělo tento vitamin ze stravy hůře absorbuje. V takovém případě je vhodné sáhnout po některém z doplňků stravy. Vždy však po konzultaci s lékařem, který provede i potřebné krevní testy.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Nature

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments