Když vyhodíte slupky z cibule, měli byste si dát pohlavek. Mají skvělé využití

Třídíte organický odpad, máte na zahradě kompostér nebo se snažíte znovu využít každý kousek z vaší domácnosti? Máme pro vás ideální využití slupek z cibule. Tato hojně využívaná zelenina totiž skrývá ve své slupce poklady a vy je nyní můžete snadno využít.

Krásné květiny

Slupky z cibule obvykle vyhazujeme, i když je občas využíváme v kompostéru, můžeme z nich “uvařit” přírodní hnojivo. Vyrobíte ho jednoduše. Vyhnete se zbytečné chemii. Slupky obsahují vitamíny B, C a E. Mají v sobě také velké množství minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, měď nebo železo. Stejně jako naše tělo, i rostliny ke svému růstu vitamíny a minerály potřebují. Čím vyváženější koktejl jim dokážete připravit, tím více se jim bude dařit.

Hnojivo a prevence škůdců

Látky obsažené v cibuli rostliny nejen přihnojí, ale fungují i jako prevence proti případným škůdcům. Při používání cibulových slupek místo hnojiva velmi rychle zaznamenáte vyživené listy a ty kvetoucí získají ještě bohatší květy. Nejvhodnější je tento druh hnojiva pro orchideje.

Foto: Shutterstock

Univerzální hnojivo na květiny

Užití slupek je jednoduché. Nasbírejte 2 hrsti cibulových slupek, ať již červených nebo žlutých. Vložte je do uzavíratelné nádoby a zalijte litrem teplé vody. Slupky nechte na chladném a temném místě louhovat alespoň den. Poté nálev sceďte a nalijte do konvičky. Zalévejte jím jednou týdně.

Venkovní rostliny

I když je nejznatelnější využívání tohoto hnojiva u doma pěstovaných orchidejí. Zálivka z cibule najde své uplatnění i na zahradě. Zálivku připravíte z tří hrstí cibulových slupek a litru vody. Povařte je po dobu 20 minut a vodu nechte vychladnout. Odstátý vývar používejte jako postřik na ovoce a zeleninu, kterou na zahradě pěstujete. Zbavíte se tím plísní, houbových chorob a škůdců.

Foto: Shutterstock, zdroj: The better academy

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments