Chcete si připravit jednoduchou a chuťově vynikající večeři? Vyzkoušejte recept, který připravovaly už naše babičky. Je velmi levný a univerzální. Jedná se o placky z mouky a vody. V různých obměnách se dělají všude po světě, dají se naplnit čímkoliv, co máte rádi – nebo je můžete jen tak potřít máslem.
Vystačíte si s málem
Byly doby, kdy se často nedaly sehnat běžné suroviny. Lidé si často museli poradit v kuchyni s tím, co měli doma. A konkrétně mouku a sůl měli téměř vždycky. Pokud zrovna nevíte, co připravit, protože toho doma moc nemáte, můžete placky vyzkoušet i vy!
Mohou být přílohou i hlavním jídlem
Dříve lidé často pekli chléb a pokud neměli pec, připravovali aspoň nejrůznější placičky. Mouky bylo většinou dost, tak se pracovalo především s ní. Oblíbená příloha k masu nebo polévkám byl chleba – a pokud nebyl, tak právě placičky. Připravovaly se i jako hlavní jídlo naslano či nasladko– dala se do nich libovolná náplň a dokázaly zasytit. Variace placek z mouky jsou oblíbené po celém světě. Například indický naan, nebo mexická tortilla.
Jak si připravit klasické placky z mouky?
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 175 ml vody
- Sůl
Na válu vytvoříme z mouky hromádku. Uprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého nalijeme polovinu vody, a nasypeme špetku soli. Začneme pomalu vymíchávat těsto a ve chvíli, kdy se začne spojovat, dolijeme zbytek vody. Těsto zpracováváme do chvíle, než bude pevné a měkké. Nemělo by se drolit, ale ani lepit. Ideální konzistence dosáhneme tím, že do lepivého přisypeme trochu mouku a pokud se drolí, tak naopak přilejeme trochu vody. Z hotového těsta pak odtrháváme kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Opékáme je na suché pánvi z obou stran. Placky můžete podávat jak naslano – s máslem nebo česnekem, tak i nasladko – například s marmeládou. Lze je použít i jako přílohu.
Foto: Shutterstock
Tak proč jsou na ilustračních foto placek z mouky a vody lívance? To to nikdo nekontroluje? Rozhodně to není poprvé.