Lékaři důrazně varovali před zeleninou, která vyvolá rakovinu. Lidé ji přitom milují

Ačkoliv se na tomto poli odehrál velký pokrok, ani moderní medicína si nedokáže poradit s rakovinou ve všech případech. Proto také toto onemocnění patří k nejčastějším důvodům úmrtí. V roce 2020 si například celosvětově vyžádala už na deset milionů lidských životů. Přestože jsou do výzkumu investovány obří částky, neočekává se v příštích letech nějaký zásadní průlom.

Ne každá zelenina je zdravá

Naopak lékaři stále důrazněji opakují, že lidé musí převzít zodpovědnost a začít se chovat tak, aby minimalizovali riziko, že se u nich rakovina objeví. Zdánlivě je to jednoduché, ale nezdá se, že by tyto apely padaly na úrodou půdu. A o co že vlastně jde? Především by se lidé měli začít zdravěji stravovat a také by se měli hýbat mnohem více, než dnes činí.

Je také nutné vyvarovat se potravin, o kterých je známo, že mohou k rakovinovému bujení v těle významně přispět. Některé jsou očividné, jako například sladkosti nebo tučná jídla. Avšak u jiných takové zjištění může překvapit. Lidé si o nich mohou myslet, že jsou velmi zdravá, ovšem pravý opak je pravdou.

Mezi jedny z posledních takových zjištění patří ta týkající se určitého druhu zeleniny. Jak zjistila organizace World Cancer Research Fund ve svém výzkumu, rakovinu může způsobit také zelenina, jež projde procesem konzervace. Nutno tedy říct, že nejde o zeleninu čerstvou, která by měla být bez závad, tedy pochopitelně za předpokladu, že není kontaminována pesticidy.

Pokud mluvíme o konzervaci zeleniny, máme na mysli běžný proces, který se používá v potravinářství, ale který není zrovna zdraví prospěšný. Jídlo je v jeho průběhu obohaceno způsobem, který zpomalí jeho kazivost, přičemž by měly být zachovány výživové hodnoty i chuť.

Foto: Shutterstock

Na vině je množství soli

V rámci konzervace se používá předně velké množství soli, případně solného nálevu. Jenže právě to výrazně přispívá k několika typům rakoviny, například žaludku. “Ukazuje se, že vysoký příjem soli vede ke stimulaci kolonizace bakterie H.pylori, která je známým rizikovým faktorem rakoviny žaludku,” uvádějí vědci.

V případě konzervované či nakládané zeleniny hraje velkou roli také další věc, kterou je obsah škrobu. Větší rizika skýtá taková naložená zelenina, která škrobu neobsahuje příliš mnoho nebo snad dokonce žádný. Mezi takové druhy patří zejména zelí, listová zelenina, mrkev, česnek, cibule či brokolice.

Již několik studií potvrdilo, že lidé holdující velmi slaným pokrmům mají až dvakrát vyšší riziko vzniku rakoviny žaludku. A je přitom celkem jedno, že takovým slaným jídlem je jinak zdravá zelenina.

Foto: Shutterstock, zdroj: AACR Journals

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Zase kecáte. Na 10kg zelí se používá 40 – 200g soli…podle toho, jakou výslednou slanost požadujete – to vám přijde moc?
Podobně to funguje u jakékoli zeleniny konzervované mléčným kvašením.
Dokonce ani sterilovaná zelenina v kyselém nálevu se nijak přehnaně nesolí.

Nakládání zeleniny do soli (slaného nálevu) je o něčem jiném – to ale doma moc lidí nedělá.

Měla byste vyrazit s děckem do přírody – pohyb na čerstvém vzduchu vám okysličí mozek a třeba pak začnete chápat texty, které opisujete…