Nesmírně účinný nápoj odstraní cukr z krve doslova do pár minut. Pohltí i cukr z hodně sladkého jídla

Ačkoliv by se mohlo zdát, že cukrovka dnes nepředstavuje žádný větší problém, opak je pravdou. Jistě, lidem s tímto onemocněním zajistí moderní medicína kvalitní život, avšak neznamená to, že jsou zcela bez omezení. Ba právě naopak, do konce života se musí hlídat. Cukrovka je přitom stále větším strašákem, protože případů rychle přibývá a vrchol se teprve očekává.

Nečekaný účinek speciálního čaje

Dnes už se ví, že je to do značné míry dáno nesprávnou životosprávou, ve které chybí dostatek pohybu a naopak přebývá nezdravé stravy. Ne nadarmo cukrovka často navazuje na nadváhu nebo obezitu. A z druhé strany potom často vede k dalším chronickým onemocněním, například kardiovaskulárního aparátu.

Cukrovka nastává tehdy, když tělo není schopno produkovat dostatek inzulinu, případně tento hormon nedokáže správně vstřebávat. V důsledku toho si organismus neporadí s cukrem v krvi, který tak může vystřelit do nebezpečných hodnot a způsobit hyperglykémii.

Vše lze poměrně dobře kontrolovat prostřednictvím stravy. Navíc existují i určité potraviny, které s regulací cukru v krvi mohou pomoci. Jednu takovou představuje čaj z morušovníku, jak uvádí studie publikovaná v časopise Saudi Journal of Biological Sciences. Ta deklaruje, že tento čaj dokáže snížit cukr v krvi ihned poté, co člověk zkonzumuje jídlo s vysokým glykemickým indexem. Tedy takové, které do krve rychle dostane množství cukru.

Foto: Shutterstock

Pomocník v prevenci?

Vědci nechali dobrovolníky s cukrovkou druhého typu spolu s jídlem vypít morušovníkový čaj. Po 90 minutách jim změřili krevní cukr. A ukázalo se, že jedinci, kteří si dali čaj, měli výrazně nižší hladinu glukózy než ti, kdo si dali jen jídlo.

Účinek tohoto čaje je skutečně významný. Hladinu krevního cukru dokázal srazit do 90 minut od konzumace,” uvádějí autoři studie. Ti se v rámci této práce sice zaměřili pouze na měření efektu na lidi trpící cukrovkou. Podle všeho by však čaj z morušovníku mohl vůči diabetu působit i preventivně. Pakliže ho budete pravidelně pít, snížíte riziko cukrovky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pubmed

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments