Jak zabránit připalování palačinek. Naše babičky měly skvělý trik

Palačinky má rád snad každý. I když to nemusí být vaše nejoblíbenější jídlo. I jako zapřisáhlý masožrout si ji občas rádi necháte naservírovat jako dezert. Nic se nevyrovná té domácí, kterou si připravíte s oblíbeným ovocem nebo marmeládou. Jak ale zajistit, aby taková palačinka držela pohromadě a nepřipalovala se? Zvolte zaručený recept.

Palačinka nebo bretaňské crêpes

Rozhodnete-li se doma připravit palačinky, stojí před vámi otázka, zda je připravíte slané či sladké. Klasikou české kuchyně je sladká palačinka zarolovaná spolu s marmeládou. Francouzskou verzi představuje slaná crêpe, která je v bretaňské verzi připravovaná z pohankové mouky. Naplnit ji můžete libovolnou směsí. Skvěle se hodí čerstvý sýr, rukola nebo přidané vejce či strouhaný ementál. A tato alternativa se vyplatí, potěší nejen mlsné jazýčky, ale je i přirozeně bezlepková.

Francouzská specialita

Jestli hledáte palačinku, která nebude pouze dezertem, ale poslouží i jako hlavní jídlo, nemůžete sáhnout vedle. Bretaňská pochoutka dokáže být díky své náplni hutná a také velice chutná. Na 6 velkých palačinek budete potřebovat:

  • 100 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • 40g másla

Vše kromě másla smíchejte v míse, ideálně metličkou a nechte v lednici odležet minimálně 6 hodin. Než začnete palačinky smažit, v hrníčku si rozehřejte máslo a přimíchejte ho. Směs díky tomu bude krásně voňavá a zabráníte tím i zbytečnému potrhání palačinky. Na pánev lijte asi jednu malou naběračku a důkladně rozprostřete po celém dně. Nejlepší je použít dřívko, které ji pomůže uhladit. Na horký povrch palačinky pokládejte další vybrané suroviny, které chcete přidat. Rozklepněte vejce, posypte nastrouhaným sýrem, přidejte pár snítek rukoly a natrhanou šunku. Před servírováním přehněte okraje palačinky do středu a dozdobte lžičkou čerstvého sýra.

Foto: Shutterstock

Jak palačinku nepřipálit

Bojíte-li se přípravy palačinek, protože se vám velmi často trhají nebo se připalují, nezoufejte. Tento problém vyřešíte velice snadno. Palačinky smažte na oleji, sádle nebo přepuštěném másle, vyhněte se ale máslu klasickému. To má tendenci se přepalovat a jídlo by z něj získalo nepříjemnou chuť. Tuku nedávejte příliš, pánev jím spíše vymažte. Pokud se vám i tak palačinky trhají, zvolte osvědčený trik našich babiček. Do těsta přidejte dvě lžíce oleje. Sáhnout můžete i po rozpuštěném másle. Palačinky tak budou naprosto dokonalé.

Česká tradice

Nejste-li fanouškem zahraniční kuchyně, připravte si českou klasiku.

  • 125 g hladké mouky
  • 1 špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžičky oleje nebo rozpuštěného másla

V míse smíchejte všechny ingredience. Pokud chcete více nadýchané palačinky, mouku prosejte.  Dejte ho asi na 30 minut odpočinout do chladničky. Pomůžete tak uvolnit lepek a s těstem se vám bude lépe pracovat. Na rozpálenou a dobře vymazanou pánev nalijte vždy menší naběračku těsta a palačinky smažte dozlatova z obou stran. Potřete oblíbenou marmeládou nebo čokoládou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Petr & Gabi foodies

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments