Oblíbený český tuk na pečení byl ošizen. Už není tak kvalitní, lidé jsou nespokojení

Složitá doba si žádá nepopulární řešení. Výrobci potravin musí dnes, když ceny veškerých vstupů neustále rostou, volit mezi několika špatnými řešeními. Mohou buď výrazně zdražit a ohrozit tak poptávku po svých produktech, protože na ně lidé jednoduše nebudou mít peníze, nebo zkusí složení výrobků upravit tak, aby jejich výroba byla levnější. To se pochopitelně neobejde bez toho, aniž by byla snížena kvalita.

Hera už není, co bývala

V příštích týdnech a měsících se pravděpodobně budeme setkávat s oběma řešeními, případně jejich kombinací. Příkladem může být oblíbený rostlinný tuk Hera, který je používán zejména na pečení.

V obchodech můžeme narazit na dva výrobky této značky, konkrétně Hera Classic a Hera Máslová příchuť. Ty dlouhodobě obsahovaly 72 %, respektive 79 % rostlinných tuků a olejů.

To už je ale minulost. Společnost Upfield, která Heru vyrábí, se rozhodla podíl tuků ve výrobku snížit, a to na 70 % v obou variantách. Je potom otázkou, proč si kupovat dražší výrobek s označeným Máslová příchuť, když má dnes již stejný obsah tuků.

Zajímavé také je, že tuk vlastně nebyl ničím nahrazen, respektive byl, ovšem je to pouhá voda. Na webu přitom v obou případech stále visí původní složení s vyšším obsahem tuků. Podle výrobce je to dáno technickými problémy.

Foto: Shutterstock

Názory na propad v kvalitě

Lidé každopádně s touto změnou spokojeni nejsou. “Samozřejmě, že mě to štve. Heru používám odjakživa a nelíbí se mi, že je méně kvalitní, když za ni navíc musím platit pořád víc,” napsala nám čtenářka Božena s tím, že se zkusí porozhlédnout po nějaké alternativě.

Hera vždycky byla jen hnusná náhražka másla. Kolikrát za rok člověk peče cukroví nebo dělá zákusky s krémem – prostě cokoli, kam patří tuk. Raději méně, ale s máslem – ta chuť se nedá zaměnit,” uvedla pro změnu čtenářka Iris, která před Herou upřednostňuje máslo, které má z hlediska tuků jasné, zákonem dané složení.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Olga
1 rok

Ano bude hůř a kdo za to může
Naše vláda už konečně aby dělala něco i pro svoje lidstvo, pomáháme v jinim státě přitom jsme ekonomickém krizi

vše zdražuje nekoukaji na své lidi trpěli hladem už konečně děláte i pro naše lidstvo

Iris
Iris
1 rok

Kolikrát tady ten hnus jménem “Hera” budete tento týden ještě pitvat?!