Do praní musíte přidat ocet. Jen tak zabráníte blednutí barev a poškození pračky

Všestranný kuchyňský ocet má doma každý z nás. Možná znáte různé způsoby využití, jelikož je levnější a často účinnější než některé dražší čisticí přípravky. U praní prádla to platí také. Zkoušeli jste ho přidat do várky prádla na praní?

Co udělá ocet s prádlem?  

Nabízí rovnou několik benefitů. V první řadě rozpouští usazeniny mýdla, které zůstaly na oděvu díky používání běžných pracích prostředků. V druhé řadě ochrání vaše prádlo před vyblednutím barev, a zároveň prádlo zjemňuje – v tomto působí podobně jako aviváž. Dodá textilu jemnost a oděv nebude škrábat. Navíc pokud zapomenete prádlo roztřídit dle barev, zabrání obarvení světlých oděvů.

Pomůže odstranit skvrny

Ocet se vyplatí použít ještě v dalším případě. Pokud vám na oblečení zůstaly odolné skvrny od vína, krve nebo trávy. Jednoduše nanesete ocet na skvrnu a necháte ho 10 minut působit. Pak dáte prádlo prát běžným způsobem. Ocet je navíc vhodný na všechny typy tkanin.

Ocet a péče o pračku

Chcete, aby pračka byla čistá, dobře fungovala a nebyly v ní různé nánosy mýdla? Ocet vám nabízí řešení i v tomto případě! Jednou měsíčně nalijte do dávkovače na prací prášek sklenici octa a zapněte pračku na obvyklý prací cyklus bez prádla. Díky tomu se zbavíte nánosů z pracích prostředků, ale i usazenin vápna a dalších minerálů. Tento způsob je účinný obzvlášť v případě, že máte tvrdou vodu.

Foto: Shutterstock

Čištění pračky octem a jedlou sodou

V případě, že stojíte o důkladnější čištění, můžete ocet zkombinovat s jedlou sodou. Místo pracího prášku do přihrádky nasypte půl hrnku jedlé sody, místo aviváže nalijte ocet a dva hrnky octa můžete přidat i přímo do bubnu. Pak nastavte dlouhý program na nejvyšší teplotu a nechte ho celý proběhnout.

Ocet můžete použít i na jiné skvrny

Pokud máte skvrny na textilu, který dát do pračky nemůžete, například na koberci, lze je také vyčistit pomocí octa. Stačí nalít na skvrnu, nechat působit asi 30 minut a pak vyluxovat. Je to zkrátka všestranný pomocník, který by doma neměl chybět.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruce

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments