Prvorepublikové triky na dokonale sladká rajčata. Tehdy ještě opravdu chutnala

Máte pocit, že dřív byla rajčata větší, červenější a sladší? Možná to tak opravdu bylo! Podívali jsme se do minulosti na to, jaké triky užívali zahrádkáři a pěstitelé v minulých dekádách, aby měli co největší a nejlepší úrodu.

Kam rajčata zasadit

Dneska už málokdy přemýšlíme nad tím, že ne každá plodina může růst na místě, kde jsme předtím pěstovali něco jiného. Rajčata by například neměla růst na záhoně, ve kterém jste předtím pěstovali papriky či brambory. Nedařilo se by jim tam a navíc by mohla být napadena nemocemi a škůdci, které útočily na předchozí plodiny.

Pozor také na příliš kyselou půdu. Většina odrůd rajčat mírně kyselou půdu snese, ale vyšší kyselost už bude znamenat problém.

Rajčata potřebují podporu

Mezi jednotlivými sazenicemi nechávejte prostor alespoň 30 centimetrů a nezapomeňte na to, že rajčata je potřeba vyvázat nebo jim poskytnout jinou oporu. Kdybyste totiž rajčata nechali spadnout na zem, budou méně plodit a bude jim hrozit napadení plísní a parazity. Rajčata se samovolně vypínají nahoru, takže jim stačí poskytnout dřevěný kolík, po kterém se budou pnout výš.

Foto: Shutterstock

Péče o rajčata

Především v suchých a horkých dnech je důležité myslet na pravidelnou zálivku. Rajčata však zároveň nesmí být v příliš vlhkém prostředí, protože trpí na plísně.

Rajčata je dobré samozřejmě přihnojovat – můžete používat klasická hnojiva, ale naše babičky by nedaly dopustit na dřevěný popel.

Kvalitní úrodu podpoří i pravidelné zaštipování. V případě rajčat se soustřeďte na boční výhony, které se dělají u listů. Ty bez milosti odštípněte. Nejlepší je obírat je přímo rukama, protože nožem či nůžkami můžete rostlinu jednak poškodit, jednak přenést její nemoci na další rostliny.

Přejeme co nejlepší výpěstky

A jaké jsou vaše triky na pěstování těch nejlepších rajčat? Daří se vám, nebo máte pocit, že v dobách vašeho mládí byla rajčátka zkrátka sladší?

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Přečtěte si o tom něco víc – pak možná pochopíte, proč dnešní kupovaná rajčata mají takovou mdlou chuť.