Holandský řízek většina lidí hodně pokazí. Šéfkuchař odhalil, co je nutné dodržet

Že holandský řízek nepochází z Holandska, není žádným tajemstvím. Při návštěvě Amsterdamu ho nejspíš neochutnáte, patří ale k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. A jak nás ve svém pořadu učil Zdeněk Pohlreich, ta nejchutnější jídla obsahují jen pár ingrediencí. 

Platí to i v případě holandského řízku. Vystačíte si s mletým masem, sýrem, solí a pepřem. Přesto ale existuje pár vychytávek, které tohle skvělé jídlo posunou ještě o pár tříd výše.

Jaké použít maso

V některých receptech se uvádí, že máte použít míchané mleté maso, tedy vepřové s hovězím.   Nejlepší holandský řízek ale usmažíte z mletého bůčku, klidně může být libovější, popřípadě z plecka. Předností jídel z mletých mas je jejich šťavnatost a té docílíte právě použitím bůčku. Nemusíte se bát, že bude příliš tučný, většina tuku se totiž vysmaží.

Recepty radí, že je optimální, když si maso pomelete sami doma, ale především z časových důvodů nic nezkazíte ani zakoupením už mletého bůčku. Co byste ale neměli opomenout je, nechat maso namočené v mléce přes noc v lednici. Váš řízek pak bude opravdu neobyčejně jemný.

Tipy pro dokonalý výsledek

Sýrem nešetřete, v kuchařkách se dočtete, že máte použít eidam nebo goudu, s eidamem ale nedosáhnete takové šťavnatosti, protože při chladnutí opět tvrdne, zatímco gouda zůstane příjemně mazlavá. Bude vám z řízku doslova odkapávat. A pak už jen sůl a pepř.

Se solí zacházejte obezřetně, nejprve ochutnejte, jak slaný je sýr, který do směsi chcete vmíchat. Žádná strouhanka, majoránka, česnek, nic z toho, co dáváte do karbanátků, do holandského řízku nepatří. Ale samozřejmě, pokud by vaše chuťové buňky bez česneku strádaly, klidně si ho přidejte. Jde o vaši spokojenost, ne o dodržování postupu.

Foto: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • 750 g mletého bůčku
  • 200 g nahrubo nastrouhaného sýru gouda (45%)
  • mléko na namočení masa
  • pepř, sůl
  • na trojobal strouhanku, vajíčko a hladkou mouku
  • olej na smažení

Příprava je snadná

Mleté maso zalijte mlékem a nechte přes noc v lednici. Následující den ho sceďte, přidejte sůl, pepř, sýr a chvilku počkejte, než se chutě propojí. Rukama tvarujte bochánky velikosti dlaně, které následně obalíte v mouce, vajíčku a strouhance. Pokud se vám směs při tvarování lepí na ruce, namáčejte si je ve studené vodě. Smažte na pánvi z obou stran, až vám zezlátnou. Pokud si nebudete jistí, můžete jeden nakrojit a přesvědčit se, jestli už je prosmažený.

Nejlepší holandský řízek je s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, v horkých letních dnech klidně i jen s míchaným zeleninovým salátem. A pokud zbude, nemusí být špatný ani za studena s čerstvým chlebem a kyselou okurkou. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments