Jak bleskově rozmrazit maso, aby to bylo ještě zdraví bezpečné

Maso se dá bezpečně rozmrazovat několik způsoby. Které to jsou, kolik času zaberou a jak v žádném případě maso nerozmrazovat? To se vše se dozvíte, stačí číst dál.

Sázka na jistotu – lednice

Nejbezpečnější cesta, jak rozmrazit maso, je dát ho z mrazáku přímo do ledničky. Zhruba 24 hodin předem vyndejte maso z mrazáku, vložte ho do plastového sáčku nebo nádoby a umístěte do ledničky. V ní se právě za přibližně jeden den zvolna rozmrazí, a vy se nemusíte obávat náhlých změn teplot, které masu neprospívají. Maso z lednice tepelně upravte a následně spotřebujte do 1-2 dní.

Zlatá střední cesta – studená lázeň

Maso se dá bezpečně rozmrazit také za použití vlažné vody. Vyndejte maso z mrazáku, vložte do vzduchotěsného obalu a položte do misky s vlažnou vodou. Vodu každou půl hodinku vyměňte, aby si udržela potřebnou teplotu. Nikdy se nesnažte proces urychlit a rozmrazovat v horké vodě. Tato metoda podle Ministerstva zemědělství Spojených států amerických trvá jednu hodinu i méně pro kousky masa, 2-3 hodiny pak pro větší kusy.

A když nemáte čas? Mikrovlnka!

Pokud plánujete rozmrazovat v mikrovlnné troubě, rozmrazte skutečně jen maso, které budete potřebovat, a ihned ho tepelně upravte. Maso rozmrazujte na nižší teploty po krátkých intervalech, novější typy mikrovlnek disponují přímo režimem rozmrazování.

Foto: Shutterstock

Proč nenechat maso rozmrazit při pokojové teplotě?

Nikdy nenechávejte maso rozmrznout na kuchyňské lince. Zvyšujete tak riziko růstu bakterií a tím také onemocnění přenášených potravinami, protože bakteriím na mase se nejlépe daří právě při pokojové teplotě.

Zajímavosti na závěr

Představte si, že v některých případech maso nemusíte rozmrazovat vůbec. Prostě ho dáte vařit nebo péct zmražené. Jen musíte počítat s navýšením doby přípravy asi tak o 50 %.

A poslední užitečná informace. Maso, které jste rozmrazili v lednici, můžete do dvou dní klidně opět zmrazit. U metod rozmrazování ve studené vodě nebo v mikrovlnné troubě však raději znovu nezamrazujte.  

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

To jako myslíte vážně? Vařila jste někdy vůbec, nebo jste kuchyň viděla jen na obrázku?