Na domácnosti se řítí další obrovská rána. Lidem dramaticky zdražila položka, bez které nemohou být

Jak rychle se může situace měnit, dokládá vývoj na trhu s nájemním bydlením. Ten byl dlouhou dobu doslova zakonzervován. S cenami nájmů neměl nikdo prakticky žádné potíže, a to ani v hlavním městě Praze, natožpak v regionech.

Nájmy se dosud velmi vyplácely

Bylo to zvláštní, protože v posledních deseti letech výrazně zdražovaly ceny bytů jako takových. Nájmy však rostly jen velmi zlehka, téměř vůbec. Každý toužil po tom mít vlastní nemovitost a řada lidí jich kupovala dokonce více. Do takových však potřebovali sehnat nájemníky, a tak se ve skutečnosti zvětšoval trh s nájemním bydlením, na kterém panovala značná konkurence. Nájemníci jednoduše měli z čeho vybírat a byli na té silnější straně, pokud šlo o vyjednávání nájmu.

To se však v tomto roce definitivně změnilo. Zatímco ceny bytů začaly stagnovat a očekává se jejich propad, naopak začaly zdražovat nájmy. Opět jde vlastně o docela logický vývoj, když se podíváme na trh jako celek. Málokdo si dnes může dovolit hypotéku a naopak lidé, kteří mají třeba více úvěrů na byty, se jich budou pokoušet zbavit. Poptávka po nájemním bydlení roste a poroste ještě více.

Podle nejnovějších údajů portálu Bezrealitky je na trhu nejméně nájemních bytů od roku 2016. Nájmy v tomto roce vzrostly v Praze o průměrných 15 %. Mediánový nájem však vyskočil rovnou o třetinu. Důvodem je skutečnost, že významně ubylo menších a dostupnějších bytů.

Foto: Shutterstock

Zdražování teprve začalo

Podle odborníků jsme přitom teprve na začátku nového trendu, který zní zvýšená poptávka po nájemním bydlení a s ní spojené zdražování. Kromě zdražení hypoték jsou zde totiž další faktory hrající ve prospěch růstu nájmů. Z trhu již zmizely byty, které jejich majitelé kvůli problémům v posledních dvou letech nemohli nabídnout v rámci krátkodobých pronájmů na Airbnb. Zároveň do České republiky dorazila vlna uprchlíků bez jakéhokoliv zázemí, kteří najednou potřebovali někde bydlet.

Je to velký problém zejména pro domácnosti žijící v nájmu. Ty dosud mohly těžit z toho, že tato položka tak razantně nezdražovala. Ale to se mění. Spolu s cenami energií jim prakticky jistě vzroste i nájem, a to klidně o desítky procent. Pokud tak platíte za byt třeba 15 tisíc korun, můžete nově platit 18 tisíc i více. Pochopitelně záleží na tom, jakou máte smlouvu.

Je však jisté, že majitelé bytů se budou snažit situace využít a po letech nízkých nájmů tyto konečně zvýšit. Na druhou stranu se jim nelze divit. Za byty platili velké peníze, a tak chtějí, aby se jim alespoň částečně vracely.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments