Do kuřecích řízků je nutné přidat jednu věc. Většina lidí to nedělá a je to velká chyba

Nemáte rádi kuřecí maso a nedokážete si představit lahodný kuřecí řízek? Nebo je naopak vaším oblíbeným jídlem a chcete mu dodat ještě trochu větší šťávu? Stačí, když vyzkoušíte jednoduchý fígl. Při přípravě přidejte zakysanou smetanu. Jak na to?

Klasický trojobal

Skvělou chuť kuřecímu řízku dodává trojobal, který milují i malé děti. Řízek nejprve osolte a opepřete, podle své chuti. Poté ho důkladně obalte v hladké mouce. Alternativou k této klasice může být i první obal v kukuřičném nebo bramborovém škrobu. Ten dodá řízku křehkost. Poté rozklepněte a rozšlehejte vajíčko, ze kterého vytvoříte druhý obal. Poslední instancí je mletá strouhanka.

Vylepšete klasiku

I když následujete všechny instrukce, řízek se vám nepovedl? Pomozte si smetanou, díky které získá řízek úžasnou jemnost a křehkost. Připravte si marinádu, která vám úspěch stoprocentně zaručí. Zajistí, že bude maso vláčné a řízky už nebudou tuhé ani vysušené. Tajemství úspěchu spočívá ve směsi acidofilního mléka, zakysané smetany a jogurtu. Do té maso ponořte přes noc. Řízky nemusíte ani rozklepávat, pokud to ale uděláte, budou se doslova rozpouštět na jazyku.

Jak to funguje?

Díky této směsi dochází k tomu, že se rozloží pevná struktura masa neboli kolagen. Ten způsobuje, že maso drží pohromadě. Při vaření ale může být na škodu. Nepodaří-li se ho během vaření rozpustit, je maso příliš tuhé. Kromě marinády působí na rozpouštění i tepelná úprava, v případě řízků smažení. To ale nemusí být vždy dostačující.

Foto: Shutterstock

Lahůdkový oběd

Kuřecí řízky lze servírovat prakticky s čímkoli. Velkou klasikou českých domácností je řízek s chlebem a kyselou okurkou, který již desetiletí vyndávají ze svých batůžků různé generace cestovatelů vlakem, autobusem, autem i pěších. Připravit si můžete i domácí lehký salát ze zbytků přírodního jogurtu. Nasekejte dvě jarní cibulky, na plátky krájené vařené brambory, zbytek jogurtu, sůl a pepř podle chuti. Můžete vyzkoušet přidat i oblíbené bylinky, které blahodárně působí na trávení. Tento lehký salát pomůže pohltit přebytečný tuk ze smažení.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radomír
1 rok

Rok 2023 , do kuřecích řízku češi nepřidávají jednu složku a ta je důležitá ! Kuře ! 😍

Lenka
Lenka
1 rok

A ještě potřít česnekem.