Cibule až z Nového Zélandu v českých obchodech. Na první pohled to ale nezjistíte

V důsledku neustále se zdražujících potravin se znovu začalo mluvit o tom, zda na tom náhodou nemají svůj podíl velké obchodní řetězce a jejich strategie nákupu potravin. Pozornost se napřela především na ovoce a zeleninu, u kterých je Česká republika z velké části soběstačná. Přesto se sem běžně dostupné druhy ve velkém dovážejí.

Produkce z celého světa

Na tento problém upozorňuje v poslední době především Česká agrární komora, jejímž členům se pochopitelně nelíbí, že jim leží obrovské množství plodin ve skladech, které by rádi prodali českým zákazníkům. Ačkoliv se snaží, v tuzemsku působící zahraniční řetězce od nich zboží neodebírají. Raději si ho objednají v cizině, a to nikoliv třeba v Polsku nebo na Slovensku, ale klidně na druhé straně Země. Tak jsme se dozvěděli, že někteří prodejci sem vozí cibuli až z Nového Zélandu. Prý ji tam sehnali levněji.

Pak se ale nabízí otázka, zda to celé náhodou není špatně postavené. Jak mohou čeští zemědělci fungovat, když čelí konkurenci doslova z celého světa a o jejich úspěchu a neúspěchu rozhoduje to, že někdo zrovna stejnou plodinu nabídne o pár haléřů levněji.

A jak to jde dohromady s tolik vzývanou ochranou životního prostředí, když tisíce kilometrů putuje zásilka cibule, která se dala pořídit doslova na místě?

Foto: Shutterstock

Obchodníci hledí hlavně na zisk

Nejde přitom o jediný případ. V českých obchodech běžně koupíte jablka z Chile, brambory z Francie, mrkev z Itálie nebo česnek z Číny. Češi přitom všechny tyto produkty dokáží vypěstovat ve špičkové kvalitě i za rozumné ceny. Jen zrovna nejsou nejvýhodnější na světě. A to jim překazí obchod. Zároveň to ale znamená, že český zákazník nemůže jednoduše podpořit české zemědělce, protože jeho obchod prodává zboží odjinud.

Příliš nepřekvapí, že se lidé začali více zajímat o to, jakou zeleninu a ovoce nakupují. Logickou reakcí obchodních řetězců by bylo připustit chybu a snažit se v regálech nabízet lokální produkci.

Například Lidl k tomu ale přistoupil poněkud jinak. Jak upozornila opět agrární komora, byl to právě on, kdo nabízel cibuli z Nového Zélandu. A je to on, kdo teď na cenovkách na regálu přestal uvádět zemi původu. Namísto ní se zde dozvíte, že původ je k dohledání na balení. To je sice pravda, protože to je zákonná povinnost. Zároveň to však vede k větší nepřehlednosti a nutnosti informace složitě vyhledávat. Málokdo na to má čas u každého produktu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
22 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radoslav
Radoslav
1 rok

Koupili jsme česnek od soukromníka. Vynikající.

Anita
Anita
1 rok

Lidl je nejhorší obchod ve všech směrech. Špína, fronty, nepořádek v průmyslovém zboží a oděvech, chybí zboží před koncem pracovní doby, nepravdivé nebo chybějící cenový……

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Anita

Jak který. Nejspíš to bude stav konkrétní prodejny a ukazatel hygienických návyků zaměstnanců, potažmo lidí v dané lokalitě.

Anita
Anita
1 rok
Reply to  Xavier

V jiných obchodech zde to neni. Lidl je hrozný obchod.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Anita

Tak tam šéfuje nějaký XY, kterého je potřeba nahradit. Bordel bývá v Penny, v Lidlu je to výjimka.

anita
anita
1 rok
Reply to  Xavier

nevím, čí je to vina, myslím obecně, managementu, úzké uličky, klece s prázdnými obaly to jen zhoršují, fronty u pokladen i když jsou v provozu všechny, zde je nutno pochválit slušné a hbité pokladní, které dělají co mohou, málo místa na odkladních plochách u pokladen, jdu do toho obchodu jenom proto že jej mám nejblíž, v Kauflandu, Albertu a Penny takovéto problémy nejsou.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  anita

Takže stížnost a hned bude jedno lépe placené místo volné. Možná si nějaký zdejší stežovatel přilepší.

anita
anita
1 rok
Reply to  Xavier

to by tomu vedoucímu muselo vedení dát nové prostory, ti zaměstnanci dělají co můžou, ale nenažranosti celého řetězce není možno asi vyhovět……..

Alena
Alena
1 rok

Nejsem zaměstnanec tohoto řetězce a neobhajuji ho,ale byli jste se podívat a zajímali jste se o to jak je to u jiných obchodních řetězců?Je to úplně stejné.Okurkova sezóna byla v plném proudu a Albert nabízel okurky z Chorvatska,rajčata také nebyla česká a o cibuli a bramborech nemluvě.Stejne tak Penny.A u nás do Penny ani nemluvím tam to byl hnus nad hnusy že jak jsem tam vkročila tak jsem rychle vypadla.Papriky za 79,- a ne česká a byly tak hnusný že i prase by dostalo průjem,o redkvickach také ne českých ani nemluvím.Ono je to všude stejný.Nejradeji mám trhy kde si přímo… Číst vice »

Monika
Monika
1 rok

Tak zrovna včera v Lidlu v Chrudimi,za takovou zeleninu co tam mají bych nedala ani prasatům!Doslova hnus!Hlavně že si povídají do sluchátek a zelenina jak když nám ji poslal nepřítel!

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Monika

Příspěvek v diskusi na internetu to nevyřeší. Máte podat stížnost u vedoucího a když ji bude ignorovat tak na centrálu a věci se změní. Možná se i uvolní dobře placené místo vedoucího 🙂 Dělám to podobně, protože chci dobrou zeleninu a ne mít dobrý pocit z toho, jak jsem si postěžoval na sociální síti.

Osaka
Osaka
1 rok

A pak se diví že nám kolapsuje ekonomika…

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Osaka

Co se děje se psem?

Farky
Farky
1 rok

Není něco špatně, když zemědělec z Nového Zélandu dokáže vypěstovat zeleninu a dovézt ji do Lidlu v ČR levněji než zemědělec v ČR?

Vavrinec
Vavrinec
1 rok
Reply to  Farky

👌

Jiří Čechota
Jiří Čechota
1 rok

Nešijte prosím hlavně poslední dobou jen do Lídlu. Všechny řetězce to dělají stejně. V první řadě za to může stát, že jsem zahraniční řetězce pustil, nepodpořil třeba coop ČR a soukromniky. Nyní po vjetnamcích nejde vůbec nikdo. Největší průšvih je přímo u Prahy. Ano, SAPA. A nic se nikdy nestane. Tak jako všechny smíšenky v ČR. Nikdy z nich nikdy nezaplatí ani korunu na daních. Mění IČO na dveřích ob rok. Přitom tam jsou pořád ti stejní. Pracoval jsem v obchodě přes 15 let. Vím o čem píšu.

Věra
Věra
1 rok

Nebránila bych tak Lidl jak zde píšete, ona je to pravda, zelenina a ovoce co teď do obchodu chodí je opravdu odpad celé země,proto dokáží koupit cibuli na Novém Zélandě za nižší cenu než u našeho zemědělce. Nás zemědělec by totiž takové zboží ani neprodal. A jako že ukazuje te na Vietnamce zrovna bych řekla že v tom umí také dobře chodit jako obchodní řetězce, ty když vystaví nový obchod také neplatí daně. A někdy mají daleko lepší zeleninu jen za to že ji berou od našich zemědělců.

Xavier
Xavier
1 rok

Vy jste sem pustil zahraniční řetězce a za to může stát? Wow!

Stačí sapu nenavštěvovat.

Railman
Railman
1 rok

Kdyby se všichni obchodníci smekali jako Vietnamci, tak bychom byli za vodou.

Vlad
Vlad
1 rok
Reply to  Railman

Souhlasím

Dedecek
Dedecek
1 rok

Coop je úplně stejného ražení
Český česnek a jiné české plodiny v něm také nenajdete!

Jarda
Jarda
1 rok
Reply to  Dedecek

Jo akorát že COOP už asi Český nebude, a nebo má pobočky ve Švédsku? A v marketech musí platit regálové a marži bere obchod větší než výkupní cenu jablka za 6kč a prodej že třicet, kg vepřového, půlka za 48 a kup to v řetězcích ani náhodou a u ostatní zeleniny či ovoce je to stejné, z jara se prodávalo kg. okurek v Kauflandu za 68kč. ale dovoz Holandsko. Až dovozci či vláda položí naše zemědělství tak se budeme divit těm cenám.