Fantastický domácí bujón. Jakmile ho vyzkoušíte, už nikdy nekoupíte v obchodě ani ten nejlepší

Bujón si můžete připravit zcela sami. Jeho chuť bude plná a jeho kvalita nesrovnatelně lepší s tím, co koupíte v obchodě. Žádné umělé přísady. Jak na to?

Masová produkce?

Bujón jsme zvyklí přidávat do celé řady pokrmů. Někdo si bez něj neumí představit polévku, jiný zase omáčku. Velká většina kupovaných bujónů má ale jednu velkou nevýhodu – obsahují totiž látky a směsi, které si pro svůj organismus rozhodně nepřejeme. Někdy totiž při ztužování tuků vznikají zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Rychlosoli jsou další látkou, kterou bychom snad ani neměli konzumovat.

Jak si tedy připravit bujón, který bude chuťově výrazný, a zároveň zdravý?

Dodávají chuť

Masové kostky mají úžasnou vlastnost – během chvilky pokrmu dodají to, co postrádá. Plnou chuť. Někdy se totiž můžeme snažit sebevíce, ale z daných ingrediencí vzejde pouze nevýrazná chuť, která snižuje dobrý dojem z našeho snažení. Zde mají masové kostky své pevné místo. Navíc v sobě ukrývají živiny, které bychom ve svém jídelníčku určitě měli mít. Například vývar z hovězích kostí v sobě ukrývá také velmi důležitý kolagen.

Co budete potřebovat?

Abyste si vyrobili vlastní domácí bujón, připravte si seznam následujících ingrediencí:

  • 400 gramů kuřecích prsou
  • 170 gramů pórku
  • 300 gramů celeru
  • 250 gramů mrkve
  • 160 gramů cibule
  • svazek petržele
  • 40 gramů soli
  • 50 mililitrů oleje
  • čajovou lžičku kurkumového koření
  • 100 mililitrů vody
Foto: Shutterstock

Jak na přípravu

Jako první krok si budeme chystat zeleninu. Tu je potřeba omýt a očistit, následně ji nakrájet na plátky. Když máme omytou zeleninu, nachystáme si také kuřecí prsa. Omyjeme je, odstraníme případné kousky kostí, a nakrájíme na větší kostky.

Do hrnce s hrubším dnem vlite 50 ml oleje, na kterém usmažíte kuřecí kousky. Poté přidejte zeleninu a zalijte vše studenou vodou. Vývar osolte. Směs nechejte dusit čtvrt až půl hodiny.

Nyní nechejte směs vychladnout. V hrnci budete nyní zeleninovou a masovou směs mixovat do hladka. Přidejte petržel a kurkumu, poté ještě promixujte.  

Na plech vložte pečicí papír a vložte na něj směs. Do druhého dne ji nechejte v mrazáku. Nyní stačí jen nakrájet domácí bujón na kostičky a vložit do sáčku nebo uzavíratelné krabičky, kde jej kdykoliv budete mít po ruce. V mrazáku vám domácí bujón vydrží i několik měsíců.

Podle libosti přidávejte do směsi pro přípravu bujónu další koření. Hodí se například chuťově výrazný libeček.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments