Při smažení cibulky je nutné přidat jednu věc, ale české hospodyňky to vůbec netuší. Jídlo je pak nic moc

Jedlou sodu jistě používáte při pečení nebo dokonce při čištění v domácnosti. Je všestranným pomocníkem a má široké využití. Možná jste ale netušili, že jedlou sodu perfektně využijete při smažení cibule. Ukážeme vám jak na to.

Základem české kuchyně je cibule

Mnoho pokrmů české kuchyně se neobejde bez cibulového základu. Dušená i pečená masa, zeleninové pokrmy i vejce, vše začínáte připravovat tak, že orestujete nadrobno nakrájenou cibuli. Zkušení kuchaři zároveň vědí, že nahořklá chuť cibule může pokrm pokazit a přidávají při smažení do pánve jednu důležitou ingredienci.

Přidání jedlé sody při smažení

Jakmile přidáte při smažení jedlou sodu, zachováte texturu cibule a zabráníte jejímu převaření. Cibule nebude černat, soda zachová zlatavou barvu cibule na dlouhou dobu a cibule se bude na pánvi smažit rovnoměrně bez připálených okrajů. Sodu můžete využívat při smažení na jakémkoliv typu tuku.

Jak přidat sodu při smažení

Prvním krokem při smažení cibule je samozřejmě dostatečné rozehřátí pánve. Na ní se nalije rostlinný olej nebo vložíte dvě lžíce sádla. Cibule se začíná pomalu restovat. Jakmile její okraje zrůžoví, přisypejte do pánve jedlou sodu. Na 300 g cibule budete potřebovat asi třetinu lžičky jedlé sody. Množství je tedy minimální a chuť pokrmu se nijak nezmění. Při smažení bude jedlá soda chránit barvu cibule. Výsledkem bude dokonale křupavá a mírně zkaramelizovaná cibule, která je základem dalších pokrmů.

Foto: Shutterstock

Ozdobte pokrm cibulí

Cibule nemusí být jen základem pokrmů. Řada přírodně upravených mas se výborně doplňuje s chutí cibule. Nakrájejte cibuli na proužky nebo na kolečka a důkladně restujte do zezlátnutí. Kopcem restované cibule můžete ozdobit bramborovou kaši, dušenou rýži či různé drůbeží a vepřové plátky podávané s jemnou omáčkou. Pamatujte, že cibule je nabitá vitamíny. Není důvod s ní v kuchyni šetřit.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
1 rok

Vyzkoušela jsem vznikla pastovitá kaše takze jsem to vyhodila a osmažila bez sody a sodu do cibule nikdy vice

Kveta
Kveta
1 rok

Nevím, ale nějak se v poslední době všude cpe jedlá soda.

Tomáš
Tomáš
1 rok

Já mám naopak rád smaženou cibulku maličko připálenou a lehce nahořklou.

A copak paní autorka, ona není česká hospodyňka? Je aspoň hospodyňka?

Tony
Tony
1 rok
Reply to  Tomáš

Taky to vidím tak, že jedou sodu dávají do všeho