Jaké je složení elektronických cigaret a jsou opravdu bezpečné?

ecigareta

Chcete přestat kouřit a nejde vám to? Určitě jste už slyšeli o elektronické cigaretě nebo pojmu vaping. V současnosti se z elektronických cigaret stal trend. Důvod je prostý – vapování je zdravější, levnější, nesmrdí, a tak tedy neobtěžuje okolí. Osobně jsem přešel na elektronickou cigaretu především kvůli zdravotním indispozicím díky kouření, ale rovněž kvůli pestré škále příchutí, které dovedou zpříjemnit den. Vapování může nadchnout rovněž nekuřáky, ujíždějící na vodnici. Podobenství je zde veliké.

Složení náplní

Jelikož jsou e-cigarety tolik oblíbené, mnoho se toho kolem nich řeklo a stále říká. Na jedné straně je marketing tvrdící, že jsou zdravé a že mohou zachránit organismus kuřáků, na straně druhé marketing tvrdící, že jsou škodlivé a že se často  vyskytují v rukou nezletilých. Co je dezinformace? Například to, že liquidy (náplně, které se zahřívají a vzniká pára), obsahují neznámé látky, o kterých se nic neví. Skutečnost je taková, že veškeré liquidy prochází přísnými kontrolami:

  • RoHS – zaručující absenci těžkých kovů, karcinogenních látek
  • CE – schvalující výrobky jako vhodné pro prodej v zemích EU
  • SGS – udělovaný největší inspekční a kontrolní světovou organizací

Liquidy jsou do obchodů objednávány originální, opatřené ověřovacími kartami a kódy pro potvrzení pravosti a výrobce. Než je zboží nabídnuto zákazníkům, prochází ještě dalšími testy. Složení náplní do e-cigaret je vždy napsáno na zadní straně balení a toto složení mají všechny liquidy totožné – propylenglykol a rostlinný glycerin, ochucující vodu a případně nikotin.

Vapování originálních a testovaných liquidů není škodlivé

Je nutno podotknout, že se zde bavíme o testovaných a originálních náplních. Na trhu se často objevují padělky, jejichž složení známo není a škodlivé být může. Proto pokud chcete zkusit vaping, je doporučeno vybrat si kvalitní a ověřenou prodejnu a prověřené značky. Podezřelé jsou například příliš levné, neznámé liquidy.

Nyní se podíváme na samotné látky v liquidech. Propylenglykol je přísada starající se o produkci páry. Je to zdraví neškodná látka, která se používá v medicíně, potravinách a kosmetice. Americký vládní úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA označil propylenglykol jako “všeobecně považovaný za bezpečný” pro použití v potravinách, kosmetice a léčivech. Další složkou je vegetable glycerin. Jde o látku nesoucí příchuť daného liquidu. Opět se tato látka využívá v kosmetice, medicíně, zubních pastách nebo žvýkačkách. Opět jde o složku zdraví neškodnou.

Odpařování

Vdechování kouře při vapování tedy není škodlivé. Liquidy, které projdou přísnými kontrolami a pocházejí od oficiálních výrobců (jedním z velikánů je Dekang), neobsahují žádné škodlivé látky, kromě nikotinu. Na trhu je však možnost beznikotinových náplní. V klasické cigaretě dochází ke spalování tabáku a uvolňování škodlivých chemikálií. E-cigareta pouze odpařuje, tudíž kouř neobsahuje žádné jedy způsobující rakovinu a onemocnění srdce.

Od 18 let

Vapování mezi nezletilými je zakázáno, a to kvůli přítomnosti nikotinu. Informace o rozšířenosti vapování mezi nezletilými, jsou tedy klamné. Prodejci kontrolují věk kupujících, a pokud tak neučiní, vina padá na ně, nikoliv na vapování. Je to stejné jako u klasických cigaret či doutníků. Při podezření na věk kupujícího má prodejce povinnost prověřit věk dotyčného formou předložení občanského průkazu.

Vaping na místo drog a alkoholu

Díky rozšířenosti e-cigaret ubývá lidí zneužívajících léky na předpis a jedincům holdujícím drogám a alkoholismu. Jediné, co se nadále rozšiřuje, je právě vaping. Dokonce ubývá lidí, kteří berou antidepresiva a jiné tlumící prášky. Co je velice důležité, klesá počet kuřáků klasických cigaret mezi dospívajícími i dospělými.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments