Dvojčata mohou mít různé otce. Často se o tom nikdo nedozví

V době umělého oplodnění je možné takřka vše. Zákrok, kdy by žena odnosila najednou dvě děti různých otců není medicínsky zase tak náročný. Jednoduše oplodníte dvě vajíčka, každé jinou spermií a následně embrya vložíte do dělohy. Něco takového si ale pochopitelně v centrech asistované reprodukce nikdo nežádá.

Nechtěné požehnání

Někdy ale může rozhodnout sama matka příroda. Jedním z jejích zázraků, dá-li se tomu tak v tomto případě vůbec říkat, jsou případy, kdy se narodí dvojčata, ale každé patří jinému otci. Předpokladem je bohužel značná promiskuita matky.

Odborným jazykem se tomu říká heteropaternální superfekundace. Ve zvířecí říši je to u některých druhů docela běžné, u lidí však extrémně vzácné. Čas od času k tomu ale dochází. U ženy dochází k hyperovulaci, kdy se v rámci jednoho menstruačního cyklu uvolní více než jedno vajíčko. K jejich oplodnění pak dojde dvěma pohlavními styky krátce po sobě s odlišnými muži.

Je tak tedy třeba splnit hned dvě podmínky. Obecně se má za to, že hyperovulace nemusí být tak výjimečná a že k ní čas od času dojde. Vzácnější je, že má žena nechráněný styk se dvěma muži krátce po sobě, případně najednou. A že se skutečně dvakrát zadaří.

Neodhalené případy

Někdy se to ale tak sejde. Obvyklá konstelace je taková, že žena má kromě manžela, se kterým se snaží o dítě, také milence. Před několika lety se to stalo například Američance Mie Washingtonové. Její manžel si po narození dvojčat vyžádal test otcovství, protože děti si nebyly vůbec podobné. Nakonec se zjistilo, že manžel je „zodpovědný“ pouze za jedno z nich, zatímco to druhé má na svědomí milenec. V tomto případě vše dobře dopadlo, protože manžel nakonec přijal oba chlapce.

Lékaři opatrně připouštějí možnost, že více než odhalených případů dvojčat s odlišnými otci bude těch neodhalených, tedy takových případů, kdy otec, dvojčata samotná a možná ani matka neví, že děti jsou jen nevlastními sourozenci po matce. Jednoduše proto, že něco takového nikoho nenapadne. Matka pochopitelně může mít tušení, ale sama do toho raději šťourat nebude.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments