Přírodní recepty na pokožku podrážděnou sluncem. Jak na spáleniny?

Podívejte se jak uklidnit podrážděnou pokožku slunečními paprsky. Použijte přírodní prostředky, které pomohou zmírnit spáleniny a zregenerovat pleť po opalování.

Naši pokožku je třeba před velkou dávkou slunečního záření chránit, nechodit ven přes poledne, mít vhodný ochranný oděv a používat opalovací krémy. Po opalování dopřejte pleti regeneraci a šetrnou péči. Úlevu od bolesti, svědění, pálení a zmírnění horkosti vám poskytnou i osvědčené domácí prostředky.

Hydratace vnitřní i vnější

Studená nebo vlažná voda zmírní pocit horka a tlumí bolest. Dopřejte chladnější sprchu několikrát denně. Pokožku můžete zvlhčovat i rozprašovačem. Nezapomínejte hodně pít neperlivou vodu. Dopřejte si meloun a dostatek zeleniny.

Kokosový olej

Kokosový olej smíchejte v poměru 1:1 s gelem aloe vera. Jemný krém nanášejte na pokožku a uchovávejte v lednici. Na pokožku můžete nanést i samotný kokosový či olivový olej nebo sádlo.

Mléčná koupel a obklady

Účinným prostředkem na spáleniny od slunce je mléko, které si mžete dát i do koupele. Na obklad smíchejte mléko se studenou vodou v poměru 4 díly vody a 1 díl mléka a přidejte pár kostek ledu. Do lázně ponořte plátno a přikládejte obklady na podrážděnou pokožku. Nechte působit 30 minut a opakujte, dokud se vaše obtíže nezmírní. Na pleť si můžete nanést i podmáslí, jogurt nebo tvaroh a nechte působit. Pokožka se ochladí, zmizí zčervenání, pálení a pleť se rychleji zregeneruje.

Ovesné obklady a koupele

Vezměte 2 hrsti ovesných vloček, vložte do bavlněného sáčku, zavažte a dejte do vlažné vody. Pak ho vyjměte, lehce z něj vymačkejte vodu a přiložte na postižená místa. Ovesné vločky s mlékem si můžete přidat do koupele s jogurtem či mlékem. Protizánětlivá hojivá koupel pokožku zklidní.

Bramborová pasta

Oloupané brambory nastrouhejte nebo rozmixujte a kaši si naneste na kůži. Můžete namočit i plátno do šťávy z brambor jako obklad. Plátky brambor lze přikládat přímo na pokožku. Pomáhá i pasta z bramborového nebo kukuřičného škrobu.

Jablečný ocet

Jablečný ocet zmírní popáleniny.  Dejte si jej do rozprašovače. Můžete v něm namočit i plátno a přiložit jako obklad na pokožku.

Jedlá soda

Přidejte si do koupele jedlou sodu, nebo si z ní vytvořte kašičku a natírejte si ji na podrážděná místa na svém těle.

Bylinky

Uvařte čaj z máty, levandule, jitrocele a zeleného čaje. Odvar použijte na obklady. Vyluhované sáčky čaje můžete přikládat na obličej.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments