Babička mi poradila, ať zmrazím zakysanou smetanu. Výsledek mě úplně dostal

Zakysaná smetana je oblíbeným doplňkem mnoha jídel. Vzhledem k rostoucím cenám si však mnoho lidí nemůže dovolit kupovat ji pravidelně. Máte doma větší množství zakysané smetany a bojíte se, že se zkazí? Nebo jste zakoupili více smetany v akci? Jedním ze způsobů, jak ji lze uchovat déle, je zmrazení.

Dejte smetanu na mrazák

Zmrazením zakysané smetany prodloužíte její trvanlivost až o půl roku. Ačkoliv chuť zůstane zachována, změní se textura. Po rozmrazení může být smetana hrudkovitá a voda se může oddělit od tuhé části. Pro většinu receptů to není problém, stačí smetanu důkladně promíchat.

Jak na to?

 Pokud chcete zmrazit zakysanou smetanu, měli byste postupovat opatrně. Rozdělte smetanu do menších porcí tak, abyste po rozmrazení spotřebovali celý obsah. Použijte mrazící sáčky nebo nádoby s pevným uzávěrem. Při mrazení pamatujte na to, že zakysaná smetana se rozpíná. Vždy označte nádobu názvem a datem mrazení.

Tipy pro rozmrazení

 Při rozmrazení smetany je nejlepší nechat ji v lednici. Rozmrazená smetana by měla být spotřebována do 24 hodin. Pokud potřebujete smetanu ve studených pokrmech, můžete strukturu mírně vylepšit přidáním škrobu. Většinou je ale ideální použití pro vaření a pečení.

Foto: Shutterstock

Šlehaná smetana před zmrazením

 Máte-li chuť na šlehačku, zkuste smetanu před zmrazením našlehat. Takto připravená smetana se může mrazit stejně dlouho jako běžná zakysaná smetana, ale výsledná textura bude mnohem příjemnější.

Výhody a nevýhody

Zatímco mrazení zakysané smetany může být skvělým řešením pro její delší skladování, je dobré mít na paměti několik klíčových aspektů. Mrazení smetany je ideální pro ty, kdo si rádi dopřávají tuto pochoutku, ale nemají možnost ji často nakupovat, ať už kvůli financím nebo nedostupnosti.

Pozor na to, že ačkoliv zmrazení zachová chuť, textura může být po rozmrazení mírně odlišná. To je třeba zvážit, pokud plánujete použít smetanu v jemných dezertech nebo studených pokrmech. Pro většinu kulinářských aplikací, včetně vaření a pečení, je však mrazená zakysaná smetana více než dostačující.

Foto: Shutterstock, zdroje: Couple Cooks, Cuisine at Home

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments