Běžné potraviny, které způsobují rakovinu. Lidé je jedí ve velkém a vůbec o tom netuší

Rakovina stále představuje velkého strašáka. Navzdory pokrokům v medicíně totiž pořád platí, že je jen obtížně léčitelná a léčba je navíc pro pacienta velmi náročná. Proto lékaři doporučují především prevenci. Každý jistě dobře ví, že by neměl kouřit, pít alkohol či jíst tučná jídla. Jak se ale bohužel ukazuje, to nestačí.

Vědecké studie naznačují, že životospráva je pro prevenci rakoviny extrémně důležitá. Jenže zatímco u některých potravin jsou jejich škodlivé účinky dobře popsány, u jiných tomu tak není. Lidé tak tyto pokrmy běžně konzumují, aniž by si uvědomili, že může být něco špatně.

Losos

Ve většině článků se dozvíte, jak moc je losos a další mořské ryby zdraví prospěšný. Obsahuje totiž značné množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. Není ale všechno tak dokonalé. Vzhledem k obrovské spotřebě lososů se dnes většinou chovají na farmách, kde jsou krmeny chemickou směsí, jež má zajistit jejich rychlý růst. Taková ryba potom může být i karcinogenní.

Sladké nápoje

Nejrůznější limonády a slazené nápoje patří mezi ty vůbec nejškodlivější potraviny. Přesto stále dochází k tomu, že je dospělí a především děti konzumují ve velkém. Už jen to, v jak velkých baleních se tyto nápoje prodávají, je obrovský problém. Mnozí pak klidně vypijí dva litry limonády za den. Jenže to je z hlediska škodlivosti podobné, jako byste vykouřili krabičku cigaret. Obrovské množství cukru totiž přispívá k zánětům v těle a podporuje růst buněk, mimo jiné i těch nádorových.

Foto: Shutterstock

Zelenina a ovoce

Jistě, ovoce a zelenina jsou tím nejzdravějším vůbec, co si můžete dát. Tak proč jsou tedy v tomto seznamu? V době masové produkce totiž nic není takové, jak se zdá být. Ano, pokud si koupíte zeleninu od osvědčeného farmáře, je to skvělé. Jenže zboží v obchodech nese stopy chemických hnojiv a pesticidů, jimiž je stříkané. Nejvíce pesticidů obsahují velmi oblíbené produkty, jako jsou jablka, jahody nebo hroznové víno.

Konzervované potraviny

Velká část potravinářského zboží se dnes prodává v konzervách. Ty však ale nejsou zrovna optimálním způsobem pro balení potravin. Vědci totiž na vnitřní části plechovek našli nejrůznější chemické sloučeniny, které mohou způsobovat nejen neplodnost či kardiovaskulární poruchy, ale také rakovinu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Brown
Jan Brown
3 měsíců

žádná zmínka o těžkých kovech v rybách, je jedno jestli jsou z farmy. Hormony který způsobují rychlí růst jsou krmeny hojně kuřata například…