Čeká se další obří skok cen potravin. Obchodník popsal, kolik bude stát maso, máslo nebo pečivo. Tak to je síla

Pokud vám už dnes přijde, že je v obchodech velmi draho a že si nemůžete dovolit vše, na co jste byli zvyklí, bohužel pro vás nemáme dobré zprávy. S největší pravděpodobností bude ještě hůře. Do cen potravin se totiž ještě ani zdaleka nepromítly veškeré náklady, které do nich bude třeba promítnout.

Obchodníci zdražili více

Ve skutečnosti dosud samotní výrobci potravin ceny příliš nezvyšovali, nebo jen v menší míře. Dařilo se jim to díky tomu, že měli například zafixované ceny energií na úrovních, které platily dříve. To se však postupně mění a výrobci přecházejí na nové tarify, které jsou několikanásobně dražší.

Co se stalo dosud, to bylo především zvyšování marží na straně obchodníků. Také jim rostly náklady na energie nebo platy. Pravdou ale je, že své marže pro jistotu navýšily více, když k tomu měli prostor díky tomu, že jim dodavatelé ceny příliš nezvyšovali a přitom mohli argumentovat, že se všeobecně zdražuje.

Teď se ale budou chtít zahojit i samotní výrobci potravin. Na jejich straně se čeká skokový nárůst cen. To ostatně potvrdil i šéf agrární komory Jan Doležal, který před časem uvedl, že ceny potravin mohou vzrůst o padesát i více procent.

Foto: Shutterstock

Do cen se promítne vše

Ano, na straně výrobců už je situace stěží udržitelná. Postupně nám hlásí významné navyšování cen,” uvedl zástupce obchodního řetězce, který si však nepřál být jmenován. “My tento nárůst do koncových cen promítneme plně, nedá se očekávat, že si obchody budou sahat na marže. Musí z nich totiž platit pořád více za zaměstnance, energie a pohonné hmoty.

Podle tohoto obchodníka je nutné se připravit na skutečně razantní zdražení, které by mohlo přijít v druhé polovině léta. “Třeba chleba už brzy bude stát 60 korun, rohlík 5 korun a máslo 90 korun,” popsal vyhlídky. Zdraží také maso, zejména pak to kuřecí, kdy kilogram kuřecích řízků překoná hranici dvou set korun.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments