Češi sekanou většinou pokazí. Je třeba udělat jednu věc, aby chutnala ještě lépe než ta z Globusu

Z mletého masa vytvoříte šťavnaté pokrmy, které se hodí jako hlavní chod, ale i jako pohoštění pro hosty nebo svačiny na cesty. Oblíbená je sekaná pečeně, ta ale může být zrádná. Poradíme vám, jak na to, aby se nerozpadala, nepřipékala a nevytékala.

Oblíbená sekaná

Sekaná je populárním pokrmem, můžete ji servírovat jako hlavní chod nebo součást studené mísy. Dá se připravit na mnoho způsobů, přidávají se do ní vařené a mixované luštěniny, vařená vejce, čerstvé bylinky nebo různé druhy zeleniny. Sekaná může být pokaždé jiná, s jemnou či pikantní chutí. Důležité ale je, aby se vám při pečení nedrolila, nepraskala nebo aby z ní nevytékal tuk. Ukážeme vám, jak připravit dokonalou sekanou. Připékání bude minulostí.

Správné maso na sekanou

Sekanou je možné upéci prakticky z jakéhokoliv druhu masa. Vyznavači zdravé stravy ji chystají z drůbežího masa, nejchutnější je ale sekaná připravená z mletého masa hovězího a vepřového. Měli byste použít 2/3 masa vepřového a 1/3 masa hovězího. Maso vybírejte čerstvé a sami si jen namelte. Nespoléhejte se na kupované směsi.

Recept na sekanou

Na půl kilogramu masa budete potřebovat 3 vejce, cibuli nasekanou na drobné kousky a 50 ml mléka. Pro chuť a vůni se přidává prolisovaný česnek (4 stroužky), 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 2 hrsti sušené majoránky, lžíce hořčice, sůl a pepř. Vše se důkladně propracuje a nechá alespoň půl hodiny v lednici. Poté vmíchejte do směsi 3 hrsti strouhanky a vytvarujte šišku.

Foto: Shutterstock

Pečení sekané

Na sekanou si připravte pekáč s víkem. Šišku dejte do pekáče a podlijte vodou. Pod poklicí pečte asi hodinu na 160 °C. Poté odklopte a dopékejte kůrku ještě půl hodiny. V případě potřeby dolijte pod sekanou malé množství vody.

Sekaná se nerozpadne, pokud ji zvenčí obalíte plátky slaniny. Pečení sekané obalené ve slanině je zárukou dokonalého tvaru i mnohem lepší chuti.

Bramborová moučka do sekané

Křehká masa mají tendenci praskat, sekaná se může na plechu rozpadnout. Abyste tomu předešli, smíchejte směs na sekanou s bramborovou moučkou. Sekaná udrží tvar, bude šťavnatá a bude se mnohem lépe krájet.

Suchá masa na sekanou je vhodné míchat se lžící nebo dvěma tvarohu. Výsledná pečeně bude šťavnatější a nadýchanější.

Do masa na sekanou můžete vložit několik vajec povařených na 5 minut a oloupaných. Řez sekanou bude mnohem atraktivnější.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments