Češi už jsou zoufalí. 500 Kč za kuře ve velkém obchodním řetězci. Co budeme dělat?

Kdo by se snad domníval, že zdražování potravin bylo otázkou pouze minulého roku, byl by na omylu. Některé položky zdražily na své nové standardní úrovně a už z nich nikdy neklesnou. Další potom v cenovém nárůstu pokračují. Inflace totiž zdaleka není překonána a Česko se s ní pořád potýká ve velkém.

Cena už je mimo

Aktuální rychlý růst platů přitom napovídá, že jsme se ocitli v inflační spirále. Lidé čelí vysokým cenám, a tak od svých zaměstnavatelů požadují vyšší platy. Ti jim je sice dají, ovšem zároveň o to zase navýší ceny. Nikdo si tak vlastně nepomůže, ale ceny dále stoupají. Problém budou mít ti, kdo si vyšší plat nevyjednají, případně jsou odkázáni na jiné příjmy.

Některé ceny už opravdu berou dech. Nedávno jsme například v obchodním řetězci Albert narazili na kuře vcelku, které se prodávalo za bezmála 500 korun. Možná si říkáte, že takové kuře muselo být pořádně velké, jenže tak tomu nebylo. Vážilo totiž sotva dva kilogramy a podrobnější pohled ukázal, že si tady říkají o dvě stě padesát korun za kilo.

Nutno dodat, že v tomto případě se jednalo o lepší kuře, takzvaně bio. Určitá cenová přirážka by tedy byla pochopitelná, ale co je moc, to je moc a tohle bylo už skutečně hodně přepálené. Kdo přeci dá pětistovku za kuře, ze kterého se sotva nají čtyřčlenná rodina?

Foto: Shutterstock

Drahé nebo podezřelé

Hodně nahoru šla i cena běžného kuřecího masa z velkochovů. Ta se pohybuje někde mezi 100 a 150 korunami za kilogram. Za dvoukilové kuře tedy můžete také dát klidně až ke třem stovkám. To rovněž nepovažujeme za zrovna přívětivou cenu za jídlo, které si musíme kompletně připravit doma a ještě doplnit o další suroviny.

Stále více lidí tak sahá po kuřatech z dovozu. Jak se ale ukazuje, ta mohou pocházet kdoví odkud. Agrární komora České republiky teď varovala, že k nám míří dovoz potravin z Ukrajiny, kde zdaleka nesplňují všechny potřebné podmínky.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments