Česká zmrzlina je velký humus, zjistila kontrola. Pokud si ji dáte, hrozí velké komplikace

S nástupem léta se pochopitelně pojí také zvýšená konzumace s ním spojených potravin, jako jsou chlazené nápoje a také zmrzlina. Po celé České republice tak vyrůstají stánky nabízející zejména nějakou tu točenou zmrzlinu, kterou si rád dá téměř každý, kdo jde v tomto parnu okolo.

Nejhorší výsledek za dlouhou dobu

Málokdo se ale zamýšlí nad tím, jak jsou na tom tyto malé spartánské provozy z hlediska hygieny. Kontrola středočeské hygienické stanice ukázala, že vůbec ne dobře.

Kontroloři za poslední dobu odebrali 108 vzorků zmrzliny ve Středočeském kraji. Šlo jak o točenou, tak kopečkovou zmrzlinu. Následně tyto vzorky podrobili zkoumání v laboratoři, kde bohužel zjistili, že nadpoloviční většina zmrzlin nevyhověla požadavkům. Celých 60 vzorků bylo problematických. Nejčastěji obsahovaly enterobakterie, jež mohou způsobit vážné zažívací problémy.

Situace s kvalitou zmrzliny se v Česku přitom stále zhoršuje. V loňském roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce konstatovala, že nevyhovělo 50 % vzorků zkoumaných na celém území republiky. To přitom byl nejhorší výsledek za posledních pět let. Současný odběr ve středních Čechách ho ale znovu ještě překonal.

Foto: Shutterstock

Špinavé provozy zůstávají tajemstvím

Je poněkud nepochopitelné, že hygienici nezveřejnili provozy, kde nevyhovující zmrzlinu nabízeli. Hodnocení vydali pouze z hlediska okresů, kdy nejhůře jsou na tom Benešov, Beroun a Kolín. V těchto okresech bylo z 12 vzorků vždy hned 10 nevyhovujících.

Hygiena se zjevně rozhodla dát těm, kdo pochybili, ještě šanci. Nařídila jim sanitaci strojů a vybavení. Zároveň pozastavila prodej do doby předložení laboratorního osvědčení o tom, že je vše vyhovující.

Nejčastěji je problém právě v nedostatečně čištěných strojích na točenou zmrzlinu, případně kontaminovaných kleštích k nabírání kopečkové zmrzliny. Ty je po každém nabrání nutné opláchnout v čisté vodě a otřít. Sami se ale můžete přesvědčit, že to z prodejců dělá jen málokdo.

Obsluha by také měla mít jednorázovou rukavici a kornoutek brát nikoliv do ruky, ale do ubrousku. Peníze je třeba přijímat jinou rukou než vydávat zmrzlinu. Na tak slušného prodejce je ale těžké narazit.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments