České hospodyňky se dosud nenaučily správně používat olej. Myslí si, že takhle je to zdravé, ale je to přesně naopak

Olivový olej je v kuchyni velmi populární. Ne každý ho ale používá správně. Různé oleje jsou určeny pro rozdílné teploty. Některé se hodí více do studené kuchyně, a v teplé kuchyni až tak zdraví prospěšné nejsou. Pokud překročíte kouřový bod, bude se po kuchyni linout nepříjemný zápach, a navíc se změní chuť připravovaného jídla.

Olivový olej raději do studené kuchyně

Nechcete se svého extra panenského olivového oleje vzdát? Nemusíte, ale raději si ho nechte na využití do studené kuchyně. Jeho tóny a chuť si tak mnohem více vychutnáte. Jsou oleje, které se do teplé kuchyně hodí mnohem více, a navíc mají vyšší kouřový bod.

Na vaření stačí „obyčejný“ olivový olej

Olivový olej a teplá kuchyně se nevylučuje. V tomto případě ale stačí buď rafinovaný, nebo jen panenský olivový olej. Extra panenský má totiž nižší kouřový bod, pohybuje se většinou mezi 185–204 °. Na druhou stranu rafinovaný olej má kouřový bod až okolo 210 °.

Nejvíc tak záleží na tom, co na oleji smažíte. Pokud smažíte maso nebo řízky a potřebujete vysokou teplotu, na extra panenský olej zapomeňte. Naopak na zeleninu, kde stačí teploty o dost nižší, ho můžete bez obav použít.

Foto: Shutterstock

Jak využít extra panenský olej?

Extra panenský olivový olej patří do salátů, nebo ho můžete přidávat ke konci vaření pro dochucení pokrmů. Skvěle chutná také na rozpečených bagetkách, nebo s ním můžete nahradit máslo v bramborové kaši.

Běžný olivový olej využijete i při pečení

Nahrazení másla olivovým olejem při pečení snižuje množství tuku. Dokáže zvýraznit chuť, ale nehodí se úplně do všeho. Obsahuje ale méně cholesterolu než máslo, a více živin. Můžete s ním i pokapat maso před pečením, přidat ho k vejcím, nebo s jeho pomocí dochutit rýži.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments