České obchody podrazily zákazníky. Rozhodly se, že je doslova oškubají

V této zemi existuje už jen málokdo, kdo by neřešil vysoké ceny potravin a dalšího zboží. Toto téma se hojně řeší také mediálně, a když ke slovu přijdou obchodníci, obvykle slyšíme nějakou verzi o tom, jak jsou na tom špatně a že část zdražování pokrývají ze svých marží. Jinak by prý bylo ještě horší.

Marže do zásoby

Ve skutečnosti je tomu ale podle všeho jinak. Podle dat Českého statistického úřadu zdražily prakticky veškeré potraviny, a to o několik desítek procent oproti stejnému období v loňském roce. Ovšem výrobci potravin a zemědělci často hlásí, že v takové míře své zboží nezdražili.

S tím souhlasí také ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého si české obchody neúměrně navýšily své marže. Týká se to zejména některých potravin, jako je máslo, mouka, vejce nebo kuřecí maso. U těchto položek zdaleka nebyly výrobní ceny navýšeny takovým způsobem, aby ospravedlnily částky, které za tyto produkty musíme platit v obchodech. Někdo tomu říká zvyšování marží do zásoby. Jde bohužel o nebezpečnou součást vysokých inflačních očekávání. Obchody jednoduše čekají, že se bude zdražovat dál, a tak si raději vytvářejí polštář už dopředu. Slevové akce nakonec mohou uspořádat vždycky.

Skutečně zajímavý a vševypovídající je vývoj cen u kuřecího masa, o kterém už jsme informovali v dřívějším článku. Cena jatečního kuřete od chovatelů se oproti loňskému roku zvýšila z 22,42 korun na 23,92 korun. To je necelých sedm procent. V obchodech však podle statistického úřadu cena vzrostla o více než dvacet procent a dále stoupá.

Foto: Shutterstock

Opravdu to přehnali

Podobný vývoj vidíme také u dalších položek. Například farmáři prodávají vejce o šestnáct procent dráže než loni. V obchodech ale stojí o 23 % více. Máslo výrobci zdražili o 31 %, v obchodech jeho cena stoupla téměř o 38 %. Extrém potom vidíme u mouky, kterou výrobci prodávají o 35 % dráže, nicméně v obchodě za ni zaplatíte o 63 % více.

Potvrzují se tak předchozí zprávy o tom, že obchodníci se rozhodli využít situace, kdy se neustále mluví o zdražování. To by ve skutečnosti nemuselo být tak citelné, ale když už je tu ta příležitost svést to na někoho jiného, obchodníci ji využívají. To je také důvod, proč míra inflace neustále překonává očekávání. Zdražuje se totiž více, než by bylo zapotřebí.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
Tom
1 rok

Hlavním strůjcem tohohle šílenství jsou média, které všem valí do hlavy zdražuje se, inflace 10%, 13%, 18% atd. Kdyby se o tom pořád nemlelo a nespekulovalo je inflace o dost nižší.

Petr Xaver
Petr Xaver
1 rok

Pan Vavrenka opět nezklamal a vytvořil další štvavý článek. Obchodníkům se nezvyšují náklady jen tím, že výrobci zdraží, nýbrž i tím, že zboží musí přepravit a uskladnit. I oni do ceny přidávají svoje náklady. Udržet potraviny čerstvé je energeticky náročné a jak je to s energiemi všichni víme. Skutečnost je tedy taková, že šetřit musíme začít každý sám u sebe

Daniel Bauer
Daniel Bauer
1 rok
Reply to  Petr Xaver

Česko je popelnice Evropy. Zákazníci zde jsou ochotni zaplatit i víc za nižší kvalitu a horší služby, než třeba naši sousedi v Německu, Rakousku či Polsku (osobní zkušenost). Obchodník může prodávat jen za ceny, které zákazníci akceptují a musí poskytovat služby, které zákazníka přivedou. Ceny a služby určuje trh (poptávka/nabídka), ne stát, nejsme v socialismu. Protože to ale spousta lidí není ochotno/schopno chápat, převzít za svůj život zodpovědnost, tak se tady máme, jak se tady máme.

Monika
Monika
1 rok

Když to stát dovolí,proč také ne! Kasa cink!

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Monika

Máte pravdu a tenhle humus já většinu roku stejně nekupuju

Monika
Monika
1 rok
Reply to  Iris

👍