České obchody prodávají staré rozmražené máslo. Jak ho poznáte?

Jde o další příklad toho, že potraviny v českých obchodech nemají kdovíjakou kvalitu, obzvlášť v porovnání se západními zeměmi Evropy, ale i s mnoha východními. Lidé nejezdí do Německa nebo Polska nakupovat jen proto, že by tam bylo levněji, ale také proto, že kvalita tamních potravin je vyšší.

Prodej na poslední chvíli

Do tohoto obrázku tak zapadá zpráva Zemědělského svazu, který varoval, že v českých obchodech se prodává staré a rozmražené máslo z evropských hmotných rezerv. To mohlo být zamraženo až před dvěma lety a teď se na poslední chvíli prodává, dokud to ještě jde.

Státní hmotné rezervy se postupem času obměňují, aby potraviny v nich uložené, mohly být kdykoliv poživatelné. To pak znamená i skutečnost, že s vyřazenými potravinami se musí něco udělat. Obvykle se to dělá tak, že dojde k vyřazení a nahrazení v takový moment, kdy je ještě možné je nějakým způsobem prodat.

A právě to se teď děje u másla. Čeští obchodníci toto máslo levně skupují a nabízejí zákazníkům. Ti jsou v tuzemsku na cenu másla velmi citliví, obzvlášť v dnešní době, a tak berou zavděk jakoukoliv akcí.

To je jeden z momentů, kdy byste podle odborníků měli zbystřit. Pakliže české máslo stojí třeba 70 korun a vedle se nabízí produkt z ciziny třeba za 40 korun, obvykle to má nějaký důvod. V těchto případech jde často o starší máslo, které bylo zamraženo a po roce nebo roce a půl rozmraženo.

Foto: Shutterstock

Lidé kvalitu poznají

Tento produkt také nesmí nést označení čerstvé máslo. Takové máslo je totiž možné prodávat pouhých 20 dní po vyrobení a není možné ho zamrazit. Oproti tomu výrobek s označením stolní máslo je možné zamrazit a prodávat až dva roky od vyrobení. Bohužel, tato označení nemusí být na první pohled patrná. Odpověď by vám však mělo dát právě datum výroby.

Takové máslo v drtivé většině případů není nijak závadné, avšak lidé, kteří máslo pravidelně konzumují, případně jinak využívají, vám obvykle řeknou, že je to na něm znát. Navzdory zamrazení dochází k určité oxidaci, což může vést k mírné žluklosti tohoto másla.

Rozmražené máslo může mít na trhu své místo. Někteří lidé po něm z důvodu úspory rádi sáhnou. Měli by však vědět, co kupují.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
1 rok

A to označení “čerstvé máslo” Vám nakukal kdo? To už hodně let neplatí…

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Jiří

Ledaže ho koupíte na farmě nebo si tamtéž koupíte syrové mléko a uděláte si ho sám.