Američané loupou brambory bez nože. Za 2 minuty mají hotový celý velký hrnec, sloupnou se samy

Loupání brambor je jednou z nutností, se kterou se většina z nás smířila. Pokud si chcete tuto přílohu připravit, bez toho se to zkrátka neobejde. Jen málokterý pokrm totiž umožňuje přípravu ve slupce. Ještě před tím, než se do této práce pustíte, si přečtěte o skvělé metodě, jak si je připravit během pár minut.

Brambory na loupačku

I když těchto pokrmů není tolik, najdou se i takové, u kterých je slupka nezbytností. Především u nových a malých brambor ji oceníte. Loupání totiž necháte přímo na strávníkovi. Takzvané brambory na loupačku byly velmi oblíbené u našich babiček. Stačilo je uvařit a bez dalšího zpracování je položit na hlubší talíř. Doplnit je můžete posekanou pažitkou a lžičkou másla. Skvělé jsou také s měkkým tvarohem, solí a bylinkami. Takto je můžete konzumovat jako hlavní jídlo. Posloužit ale mohou i jako kreativní příloha k masu.

Slupky

Vaření ve slupce je skvělý způsob, jak bramborám, které jsou složeny především ze škrobu, zachovat i jejich vitamíny. V jejich vrchní části se totiž nachází vitamíny A, B1, B2 a B6, překvapivě zde najdete i vitamín C. Představují také zdroj minerálů a stopových prvků, jako je vápník, hořčík, zinek i draslík a kyselinu fenolovou. Ta působí proti bakteriím a virům. Pokud tedy bramboru vaříte ve slupce, hlíza o tyto vitamíny nepřichází a naopak se vstřebává.

Rychlé loupání

Nemáte-li chuť na brambory na loupačku, nebo zrovna není období nových brambor, zkuste se inspirovat postupem, který vám loupání usnadní. Skvěle ho využijete, připravujete-li hostinu pro větší množství lidí, nebo nechce trávit celé dopoledne v kuchyni. Jak na to? Pomocí nože vytvořte na každé bramboře zářez po celém jejím obvodu. Na nůž netlačte, aby zářez nebyl příliš hluboký. Následně vložte hlízy do hrnce a vařte jako obvykle.

Uvařenou bramboru poznáte podle toho, že do ní píchnete a ona sklouzne z vidlice. Slijte horkou vodu a vyměňte ji za studenou, kterou zalijete vařené brambory. V této vodě je nechte zcela zchladnout. Poté brambory vyjměte a jednoduše slupku sundejte. Uvidíte, že půjde dolů úplně sama.

Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte slanou metodu

Nechcete-li brambory vařit, ale plánujete je dále zpracovávat, vyzkoušejte tzv. slanou metodu. Ta je vhodná především na nové brambory, jejichž slupka není ještě příliš tvrdá. Brambory vložte do velkého hrnce a bohatě zasypte solí. Té použijte velké množství. Hrnec přikryjte poklicí a začněte protřásat. Čím větší brambory budete mít, tím déle a intenzivněji protřepávejte. Hotovo by mělo být asi do tří minut. Následně brambory propláchněte ve studené vodě. Slupka je odstraněna a vy můžete začít připravovat své jídlo.

Foto: Shutterstock, zdroj: Huffpost

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Oni rádi jedí studené brambory nebo co? Stejná vražda je , když do kaše přidávají studené mléko nebo smetanu. Zůstanu u naší klasiky. Ach jo, to jsou nápady 😡

Patrik
Patrik
1 rok

Úžasný nápad, tak čím se bude plýtvat příště? Nalijte do hrnce, zalijte vodou, zasypte bohatě solí.. a všechno pak vylijte – super.
Nebo uvařené brambory nechte úplně zchladnout ve studené vodě a pak si je ohřejte v mikrovlnce.

Nebo si sakra kupte škrabku na brambory a za dvě minuty jich máte oloupaných dost pro čtyři lidi

Last edited 1 rok by Patrik
Jan Novy
Jan Novy
1 rok

Kdysi tyto a podobné novinky zjišťovali sovětští vědci, dnes jsou to americké hospodyňky. Já bych zůstal u naší klasiky.

Aster
Aster
1 rok

Američané žerou brambory syrové – obrovská úspora energie! Otrávené solaninem zahrabou – opět obrovská úspora – všeho…