Chutné a olejem nasáklé koblížky z bramborového těsta. Návštěva nebude vědět, kdy přestat

V jarním období před Velikonocemi se staly jedním z tradičních jídel i dozlatova vypečené koblížky. Koblihy k masopustu neodmyslitelně patří a doma si je dělají i lidé, kterým se do jejich přípravy jindy moc nechce. Co je ale vyzkoušet v trochu netradičním provedení? Třeba z bramborového těsta.

Doma pečené koblížky

Koblihy z kynutého těsta jsou klasika, kterou si jednou za čas nenechá ujít nikdo z nás. Ty doma pečené, snědené ještě zatepla jsou samozřejmě mnohem lepší, než ty nafouklé kupované, ve kterých není dost marmelády nebo jiné náplně. Často se nám do toho nechce, protože je s koblihami docela dost práce. Na druhou stranu výsledek vždycky stojí za to.

Dnes vám ale ukážeme trochu netradiční recept na koblížky, který by vás mohl inspirovat k tomu vyzkoušet tuhle klasiku trochu jinak.

Na koblížky z bramborového těsta budeme potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • jedno vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • cukr
  • sůl
Foto: Shutterstock

Připravujeme koblížky z bramborového těsta

Brambory si uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a zbavíme slupek. Poté je nastrouháme na struhadle na jemno. Z droždí, lžíce cukru, trochy mouky a části vlažného mléka si zaděláme klasický kvásek, který necháme vzejít. Následně k němu přidáme zbylou mouku a mléko, špetku soli a nastrouhané brambory. Vypracujeme kompaktní těsto a necháme kynout.

Z těsta tvarujeme koblížky. V této chvíli je můžeme plnit marmeládou. Ale můžeme je také smažit bez marmelády a přidat ji až navrch – je to o něco rychlejší a vyhneme se problémům s nepovedenými kousky, z nichž marmeláda vytekla. Koblížky smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách 2 – 3 minuty.

Jdeme do finále

Po vytažení z oleje je dobré z nich vysát přebytečný tuk papírovou utěrkou.

Koblížky můžeme podávat s marmeládou a šlehačkou, s čerstvým ovocem, ale i s ovocným nebo čokoládovým přelivem. V mlsání se meze nekladou a chuť zlatavých koblížků můžeme doplnit čímkoli, co máme rádi.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Olejem nasáklé koblížky, návštěva nebude vědět, kdy přestat…
No jo, ale jakpak tu návštěvu potom dostanu z domu?