Chytří lidé si zásadně lepí na nůž párátko. Řeší se tak velký problém

Nalepení párátka na nůž vám může ušetřit v kuchyni mnoho potíží. Zkuste si to, a práci si výrazně ulehčíte. Tento trik si získává v současnosti velkou popularitu.

Krájíte často zeleninu?

Ať už nožem krájíte cokoliv, občas se na něj něco přilepí a nechce dolů. To platí především u zeleniny, například u okurek. Problému můžete snadno předcházet. Potřebovat k tomu budete pouze nůž, kterým krájíte, párátko a izolepu.

Trik s párátkem

Až se budete chystat na krájení zeleniny, přilepte na vnější stranu nože s pomocí izolepy párátko. Na čepel se vám díky tomu nic nepřichytí. A to ani okurky, cukety nebo cibule. Tento trik skutečně funguje a usnadní vám práci. Salát pak připravíte rychle a bez problémů.

Krájejte ostrým nožem

Když už krájíte zeleninu, nepoužívejte tupý nůž. Nemusíte mít v kuchyni zrovna nůž za tisíce, důležité je, aby nebyl tupý. Stačí jeden kvalitní nůž vyrobený z lisované oceli a brusný kámen. Díky tomu sei pak poradíte v kuchyni se vším. Při používání ostrého nože buďte opatrní, podložte si prkénko vlhkou utěrkou. Důležitý je i správný úchop surovin. Palec by měl být schovaný za pokrčenými prsty. Díky tomu prkénko i suroviny zůstanou na své místě a krájení bude bezpečné.

Foto: Shutterstock

Jak správně nakrájet cibuli?  

Krájení cibule najemno není zrovna oblíbenou činností v kuchyni. Není to ale až tak složité. Nejprve oloupejte vrchní hnědou slupku. Pak odřízněte vrchní část. Cibuli rozkrojte napůl tak, aby vám každou polovinu držel zbytek kořene.

Polovinu cibule si položte na prkénko a udělejte několik horizontálních řezů. Pak krájejte kolmo k prkénku, ale nedokrajujte úplně. Závěrečný řez veďte kolmo na předchozí. Tento způsob je rychlý a díky němu bude cibule perfektně nakrájená najemno. Nezapomeňte na ostrý a nabroušený nůž. Krájení cibule pak bude rychlovka.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

“Salát pak připravíte rychle a bez problémů.”
Možná. Ale zcela jistě nebude rychlá očista nože od zbytků lepidla z izolepy.

“Stačí jeden kvalitní nůž vyrobený z lisované oceli a brusný kámen.”
Preferuji nože z kované oceli a ostření ocílkou. Broušení nožů na brusném kameni jsem už dávno opustil.