Co dělá mikrovlnná trouba s mozkem. Konečně jsme se dozvěděli pravdu

Mikrovlnky jsou často kontroverzní téma. Hovoří se o jejich možných rizicích. Někteří lidé tvrdí, že jídlo z mikrovlnky je nezdravé a že mikrovlnky dokážou otrávit vodu. Avšak existují i odborníci, kteří říkají, že tyto tvrzení nemají žádný pravdivý základ. Je důležité se zamyslet nad tím, jaký je skutečný dopad mikrovlnky na naše zdraví a bezpečnost.

Mikrovlnná trouba – pomocník nebo hrozba?

Mikrovlnná trouba je v mnoha domácnostech běžným spotřebičem, který se používá k rozmrazování, ohřívání a vaření jídla. Její výhody jsou známé a ceněné. Avšak, stojí za to zvážit i možná rizika, která s mikrovlnnou troubou souvisí?

Jak je to s radioaktivitou?

Mikrovlnná trouba je často kritizována pro své údajné škodlivé účinky na potraviny a zdraví. Někteří lidé dokonce tvrdí, že mikrovlnky vyzařují radioaktivní záření. Je to však skutečně pravda?

Věda říká, že mikrovlny nejsou radioaktivní. Jsou to elektromagnetické vlny, které se používají k ohřevu jídla. Tyto vlny jsou známé jako “neionizující záření”, což znamená, že nemění DNA a jsou bezpečné. Mikrovlnná trouba nevyzařuje vlny ven, protože sklo dveří je chráněno kovovou mřížkou. Pokud by byl spotřebič poškozený, může unikat malé množství radiace, ale pokud se jedná o funkční spotřebič, nemusíte se obávat o radioaktivitu.

Foto: Shutterstock

Jídlo z mikrovlnky není karcinogenní

Vědci potvrdili, že jídlo připravené v mikrovlnce není karcinogenní, stejně jako jídlo připravené jinými způsoby. Je třeba si uvědomit, že jakákoli tepelná úprava může mít vliv na obsah aminokyselin a vitaminů v potravinách, nicméně tyto ztráty jsou běžné i při jakékoli jiné tepelné úpravě. V případě mikrovlnky jsou tyto ztráty mírně nižší než jinde.

Pozor na popálení

V dnešní době jsou mikrovlnné trouby jedním z nejpoužívanějších spotřebičů pro přípravu jídla a nápojů. Přesto se však mnoho lidí nevěnuje dostatečně také možnostem popálení, které se mohou objevit při jejich použití.

Experti na tento fenomén upozorňují a poukazují na jednu z hlavních příčin, a tím je super ohřev. Jde o rychlé zahřátí vody, kdy je tekutina na první pohled v klidu, avšak po přidání další látky, např. instantní kávy, může prudce zabublat a vzkypět, což může vést k popálení.

Proto je důležité být při používání mikrovlnné trouby opatrný a dbát na správnou manipulaci s tekutinami. Přestože se jedná o běžný spotřebič, který je pro nás dennodenní součástí, je třeba se s ním zacházet s respektem a dbát na bezpečnost.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments