Co je nutné přidat do karbanátků, aby chutnaly dobře. Lidé to netuší a výsledek pak nestojí za nic

Každý znalec vám jistě potvrdí, jak velkou dobrotou mohou být karbanátky. Toto jídlo se ostatně v našich luzích a hájích stalo v podstatě domácím. Každý den se připravuje ve statisících domácnostech. To ale ještě neznamená, že ho lidé připravují vždy správně. Možná se smíří s kompromisní chutí, ale pokud chcete ty nejlepší možné karbanátky, nesmíte zapomenout na několik věcí.

Brambora důležitější než maso

Ačkoliv na přípravě karbanátků není nic moc složitého, je třeba dodržet určité postupy a nesnažit se je ošálit. Potom dostanete skvostné karbanátky, které budete připravovat a konzumovat s velkou radostí.

Jedna věc je pochopitelně kvalitní maso. Není dobré si myslet, že směs do karbanátků snese cokoliv a můžete do nich tak koupit to nejlevnější. I tady platí, že kvalita se vám odvděčí, a tak si klidně zajděte pro maso k řezníkovi. Na chuti to poznáte. Velkou chybu ale neuděláte ani tehdy, když si vyberete pěkné maso v obchodě.

O maso jde totiž překvapivě až ve druhé řadě. Pokud totiž neuděláte jednu věc, bude vám sebelepší maso k ničemu. Pro chuť karbanátků je totiž nutné do nich přidat něco tak obyčejného jako je brambora. Pamatujte si, že ve směsi na karbanátky má nezastupitelné místo. Pokud ji tam nepřidáte, pravděpodobně se vám karbanátky vysuší. S bramborou jsou naopak krásně vláčné a jemné. Rozdíl je patrný na první ochutnání.

Foto: Shutterstock

Takto budou karbanátky ještě lepší

Nejde přitom o nic složitého. Pokud připravujete karbanátky z kilogramu mletého masa, pak sáhněte po jedné velké bramboře. Oloupejte ji a následně nastrouhejte, případně můžete i rozmixovat. Pak ji poctivě promíchejte s masem.

V tomto případě není nutné bramboru nějak zvlášť omývat a zbavovat škrobu. Máme pouze jednu a škrob v tomto případě zajistí příjemnou mazlavost. Pokud se však škrobu přeci jen zbavíte, potom přidejte do směsi ještě vaječný bílek.

Pokud už se vám trochu přejedla standardní chuť karbanátků, zkuste si trochu zaexperimentovat. Přidejte trochu octa, díky kterému budou navinulé a ještě šťavnatější. Chuť lze ozvláštnit také přidáním červené řepy nebo mrkve.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Bramboru do karbanátek? To určitě! Ani omylem. Pokud máte suché karbanátky, neumíte vařit – čemuž se tady ani nedivím 😛