Cukr, po kterém zhubnete. Skrytá ingredience překvapuje svými účinky

Znáte alulózu? Jestli jste o ní dosud neslyšeli, tak je na čase seznámit se s novým typem cukru, který nabízí sladkou chuť bez dopadů na štíhlou linii.

Už jste slyšeli termín alulóza?

Alulóza je nové sladidlo na globálním trhu. Strukturou a chutí připomíná cukr, ale obsahuje jen minimum kalorií a sacharidů. Je to náhražka cukru, po které můžete sáhnout v případě, kdy držíte dietu. Alulóza je D-psikóza a v přirozené podobě se nachází jen v minimu potravin. Nalezli byste ji ve fíku, rozinkách nebo v pšenici.

Stejně jako glukóza a fruktóza, je alulóza monosacharidem. Chemickým složením se více blíží fruktóze, ale naše tělo ji zpracovává odlišně. Alulóza je vstřebávána do krve a vyloučena močí. Po jejím požití neprobíhá v těle metabolizace. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulinu. Užijete si sladkou chuť bez následků pro tělo.

D-psikóza, D-alulóza, alulóza

D-psikóza má nulový energetický obsah a nízkou glykemickou odezvu. Oproti sacharóze dosahuje sladivosti 70 %.

Řada výrobců zkoumá vlastnosti alulózy a doufá v její využití v potravinářském průmyslu. Jako první sladidlo ji začala používat společnost Quest Nutrition. Naleznete ji v některých druzích proteinových tyčinek.

Alulóza má jiné vlastnosti než glukóza a fruktóza, i ona je však monosacharidem.

Glukóza a fruktóza

Glukóza má jednu jednotku sacharidu, takže ji řadíme mezi monosacharidy. Zjednodušeně se o glukóze mluví jako o hroznovém cukru. Kromě hroznů je zdrojem glukózy med, jablka, třešně či řada dalšího ovoce. Rozkladem glukózy získává tělo energii.

Oproti glukóze je v ovoci i fruktóza, zjednodušeně ovocný cukr. Samotná fruktóza je dokonce sladší než glukóza, a i ona je monosacharidem.

Jak glukóza, tak fruktóza v těle metabolizují a zvyšují hladinu cukru v krvi.

Alulózou proti viscerálnímu tuku

Zdraví ohrožující je každý tuk, ale útrobní tuk (viscerální) utlačuje vnitřní orgány a ty poté neplní správně svoji funkci. Bohužel se jedná o tuk, kterého se zbavujeme jen s obtížemi. Viscerální tuk poznáme, jakmile nám narůstá objem pasu a objevuje se nevzhledná takzvaná pneumatika.

Právě alulóza byla během studií úspěšně zkoumána jako doplněk stravy, který pomáhá zbavit se viscerálního tuku.

Špatná zpráva pro Evropu

Ačkoliv se alulóza jeví jako bezpečný a dokonalý zdroj náhražkového sladidla, zatím není její prodej v Evropě povolený.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.