Cukr v krvi klesne na počkání. Zlatavý nápoj po jídle ho okamžitě sníží, zjistili vědci

Ačkoliv mnozí cukrovku stále podceňují, ve skutečnosti jde o závažný chronický stav, kdy dojde k tomu, že důležitá funkce těla přestává fungovat. Bohužel jde při současných znalostech medicíny o stav nezvratný, který je třeba kompenzovat různými metodami. Někteří vědci jsou však přesvědčeni, že se na cukrovku druhého typu nakonec lék najde. Cestou je přitom zkoumání účinků nejrůznějších potravin. A teď byla nalezena další, která může pomoci.

Heřmánkový čaj pomáhá

Slinivka břišní plní v těle důležitou roli. Vypouští do něj hormon inzulin, jehož klíčovou úlohou je regulovat hladinu cukru v krvi. U lidí s cukrovkou však tento proces nefunguje správně. Výsledkem jsou rychle kolísající hladiny cukru, které devastují tělo. Pokud se nemoc neléčí, může nabrat nepěkný spád.

Je všeobecně známo, že lidé s cukrovkou to nesmí přehánět se sladkým. Existují však i potraviny, které jsou prospěšné a které jim mohou pomoci hladinu cukru v krvi stabilizovat. Cukr obvykle stoupne na svá maxima krátce po jídle. Můžete ho však rychle snížit, a to pomocí heřmánkového čaje, jak ukázala studie publikovaná v časopise Nutrition. Její autoři došli k závěru, že vypití tří šálků heřmánkového čaje za den může zlepšit kontrolu krevního cukru (glukózy) u lidí s cukrovkou druhého typu.

Foto: Shutterstock

Pokles cukru po vypití čaje

Studie probíhala jednoduše. Část dobrovolníků po každém jídle vypila šálek heřmánkového čaje, zatímco druhá část vypila pouze vodu. U skupiny, která popíjela blahodárný čaj, se ukázalo významné snížení hladin HbA1c (glykovaný hemoglobin) a sérové hladiny inzulinu, stejně jako výrazný nárůst celkové kapacity pro antioxidanty ve srovnání s kontrolní skupinou. Právě antioxidanty jsou v celém procesu velmi důležité, protože chrání buňky před poškozením.

Autoři studie dospěli k závěru, že heřmánkový čaj může být prospěšný v omezování rizik spojených s cukrovkou. “Krátkodobé užívání heřmánkového čaje mělo pozitivní efekty na glykemickou kontrolu a poměr antioxidantů u pacientů s diabetem druhého typu,” uvádí studie. Vědci však vyzývají k tomu, aby byla provedena dlouhodobější studie, která by dokázala potvrdit prospěšné účinky tohoto čaje v delším horizontu užívání.

Foto: Shutterstock, zdroj: Diabetes.co.uk

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments