Cukrářka poradila, jak udělat pořádný piškot. Konečně ho budete mít rovný a chutný

Piškotové těsto je velmi oblíbené. Je chutné i jednoduché na přípravu, protože vám postačí pouze tři základní suroviny. Vejce, cukr a mouka. Další ingredience přidat můžete, ale nemusíte. Například tuk, prášek do pečiva nebo citronovou kůru.

Povedený piškotový dort je vysoký, vzdušný a měkký. Přesto, že se jeho příprava zdá jednoduchá, má svá úskalí. Často se totiž stane, že se jeho střed propadne. Takový dort nejenže nevypadá pěkně, ale je těžké ho nazdobit a nerovnost zamaskovat. Jindy se zase jeho střed vyklene, takže ční nad okraji. Ani tento tvar není žádoucí. Upéct krásně rovný piškot je dílem cviku i náhody.  

Jak na rovný korpus?

Existuje ale několik fíglů, které dokáží z náhody udělat běžnou praxi. Receptů na piškotové těsto je plný internet. Dbejte na to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.

Piškotu se ne nadarmo říká šlehané těsto, takže šlehání neošiďte. Vyšlehejte žloutky s cukrem, smíchejte s moukou, můžete přidat i lžičku kypřicího prášku. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Než nalijete těsto do formy, vymažte a vysypte pouze její dno. Boky by měly zůstat netknuté. Hotový korpus od nich pak jen odříznete tenkým nožem.

Používáte-li pečicí papír, opět ho položte jen na dno formy. Dávejte pozor, abyste s formou nebouchli, těsto by se mohlo srazit. Neklepněte s formou ani po upečení a dbejte, aby korpus nechladl příliš zprudka. Nejlepší je troubu vypnout, otevřít dvířka a nechat piškot pomalu vychládat uvnitř trouby.

Co s propadlým středem

Pokud se obáváte, že se střed vašeho piškotu propadne, zkuste do těsta ještě před pečením zapíchnout 4 krátké špejle. Nechte je uvnitř po celou dobu pečení. Půjdou lehce vytáhnout a nezanechají žádné dírky.

Foto: Shutterstock

Boulí se střed? Pomohou dortové pásky

Vnější okraje dortu se pečou rychleji než střed. Jsou tedy hotové dříve, zatímco vnitřek těsta má čas ještě trochu nakynout. Začne se proto boulit nahoru. Pomoci může pečící papír, který položíte na těsto a zatížíte ho fazolemi.

Nebo můžete okraje formy chladit. V zahraničí prodávají dortové pásky, které mají tomuto jevu zabránit. Jsou to pruhy látky, které se namočí a kolem formy omotají. Můžete si je ale lehce vyrobit i doma. Budete potřebovat jen alobal a papírové utěrky.

Z utěrek odmotejte pásy dlouhé tak, aby formu ovinuly a naskládejte je na výšku, která formu zakryje. Potom je namočte do vody, vyždímejte a zabalte do obalu. Alobal udrží během pečení v utěrkách vlhkost.

Do takto vyrobeného obalu formu zamotejte. Aby okraje držely u sebe, sepněte je kolíčkem. Tyhle podomácku vyrobené dortové pásky zajistí, že se těsto bude péct rovnoměrně po celé formě. Nebude už vytvářet žádné nechtěné nerovnosti.  

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments