Cukroví vám nikdy neztuhne. Udělejte jednu věc s utěrkou a zůstane pořád krásně měkké a vláčné

Někdy se stane, že se na vás s koncem roku navalí tolik práce, že se k pečení cukroví dostanete později, než byste si přáli. A pokud se vaše oblíbené kousky potřebují zaležet, nastane problém.

Vaše rohlíčky, hvězdičky i košíčky mohou být sebekrásnější, pokud si na nich ale může rodina vylámat zuby, je to k ničemu. Jestli u vás taková situace nastala, zůstaňte klidní, i na tyto případy známe pár triků.

Dodejte mu vlhkost

Vaše cukroví potřebuje vlhkost. Do krabice, ve které je uskladněno, přidejte na čtvrtky rozkrojené jablko. Bude do sušenek vlhkost dodávat. Raději ho ale obden vyměňte, aby nezačalo v uzavřeném prostoru plesnivět. Za 4 – 6 dní by měly být měkké i ty nejodolnější kousky.

Pokud potřebujete tuto dobu urychlit, položte krabici poblíž topení. Proces uvolňování vlhkosti se urychlí a potřebná doba se může zkrátit až o polovinu.

Počítejte ale s tím, že jablečná vůně se do cukroví nasaje také. Můžete toho ale využít. Pokud tato jablka posypete skořicí, hřebíčkem nebo vanilkovým aroma, může taková aviváž sušenkám jen prospět. A vánoční atmosféru tak ještě podpoří.

Nemáte-li jablko nebo nechcete, aby cukroví bylo jablky cítit, pomůže vám i krajíc kváskového chleba. I ten ale obměňujte za čerstvý. Plesnivý nebo tvrdý vám potřebnou službu neudělá. Samozřejmě ale chléb obsahuje přece jen mnohem méně vlhkosti než jablka, takže cukroví bude ke změknutí potřebovat více času.

Foto: Shutterstock

Použít můžete i bramborové slupky. Brambory pořádně omyjte, oškrábejte a slupky osušte. Potom už je jen přidejte do krabic s cukrovím. Jako v předešlých případech ale dávejte pozor a předcházejte případnému vzniku plísní.

Cukroví můžete překrýt hliníkovou folií a na ni položit několikrát přeložené a vodou napuštěné papírové nebo látkové utěrky. A samozřejmě je v krabici uzavřít. Voda sušenkám dodá potřebnou vlhkost bez jakýchkoli dalších přísad.

Pomůže i čaj nebo káva

Dobré je uchovávat cukroví v plechových krabicích nebo alespoň ve vyložených alobalem. Z takových vlhkost nemůže, na rozdíl od papírových, stěnami unikat. Nejlépe totiž cukroví měkne ve vzduchotěsných nádobách.

Pokud nic nepomůže, uvařte hostům skvělou kávu, čaj nebo kakao a cukroví si do něj můžou namáčet. Určitě si na něm pochutnají i tak.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments