Dáváte pečivo do mrazáku? Větší chybu už udělat nemůžete

Do mrazáku obvykle uklízíme potraviny, které nedokážeme v nejbližší době spotřebovat. Bohužel ne u všeho se to vyplatí. Také se nezřídka stane, že byste chtěli ke snídani chléb a zjistíte, že doma není. Mnoho lidí má pečivo uskladněné doma v mrazáku a v případě potřeby ho rozmrazí. Ale v tomto případě se to opravdu nevyplatí.

Vlhkost způsobuje plíseň

V pečivu vzniká velmi rychle plíseň. Ačkoliv není okem viditelná, může se v něm vykytovat už 48 hodin po vytažení z trouby. Pokud dáte čerstvé pečivo ihned do mrazáku, proces plesnivění se zastaví. Problém je v tom, že nevíte přesně, jak je pečivo staré a zda už se v něm skrytá plíseň nevyskytuje. Nebo naopak, máte skutečně čerstvé pečivo, a ještě teplé ho dáte do mrazáku – tímto způsobem dochází k zapaření a tvorba plísně se urychlí.

Problém je rozmrazování

V každém případě největší problém nastává při rozmrazování. Pečivo vyndáte z mrazáku a necháte ho při pokojové teplotě rozmrznout. Vlhkost a teplo urychlí množení plísní. V té chvíli vzniká problém, jakmile pečivo zcela rozmrzne, rozhodně není zdraví neškodné.

Ani do lednice pečivo nepatří

Napadlo vás dát pečivo do lednice? Ano, je v ní nižší teplota, tak by se nemuselo tak rychle zkazit. Bohužel je ale v lednici vysoká vlhkost, která pečivu nesvědčí. Navíc hrozí kontaminace – neskladujete tam jen chléb, ale řadu dalších potravin.

Foto: Shutterstock

Jak pečivo ideálně skladovat?

Nejlepší je pečivo vůbec neskladovat a zkonzumovat ho v co nejčerstvější formě, optimálně hned po vychladnutí. Nezakryté pečivo vysychá a tvrdne, v igelitu zase plesniví. Ideální způsob skladování je ve spíži, případně v chlebníku. Chléb by měl být zabalený v plátěném sáčku nebo v utěrce. Pokud se ho chystáte uskladnit, nechte ho v první řadě vychladnout. Také dbejte na to, aby chlebník i utěrky, ve kterých pečivo skladujete, byly čisté – pečivo uchovávané v takových podmínkách vydrží déle a bude déle chutné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Poisongirlfriend, Busbysbakery

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Jen blbnete lidi. Takhle plesnivej chleba jako je na fotce z mrazáku nikdy nevyndáte. Leda že by jste ho do mrazáku už plesnivej dala.

Lin
Lin
1 rok

Tyto články nikdy nezklamou… Ano samozřejmě že nejlepší je konzumovat pečivo hned po vychladnutí… Ale musíme se na to podívat i víc realisticky… V mnoha potravinách je skryta plíseň, v některých méně a v některých více a nikdo to neřeší, spousty lidí si je vesele kupuje a ani se nekouká na testy jak na tom byly nebo jsou a Vy tady řešíte pečivo, které už ve většině obchodech je čerstvé každý den? Achjo… Co tady zdejší autoři ještě vymyslí? Nejeďte „šalinou” hrozí, že dostanete elektrickou ránu z drátů na které jsou napojené?

🤦

Luboš
Luboš
1 rok

Tož kravina až na půdu. Zaprvé jsou zárodky plísně úplně všude. Zadruhé zmrazit nadbytečné zásoby čehokoli, tedy i pečiva, je jediná a správná cesta. Na rozmrazení, když jde o větší kusy, se hodí trouba rozehřáta na cca 120°C…. A je po písních.

Jméno
Jméno
1 rok
Reply to  Luboš

Konečne zdravý názor!

Iris
Iris
1 rok

Drahá, už dávno nekupuju v marketech rozmrazené (případně rozpečené) sračky, které mají bůhvíproč název “pečivo”.
Pokud si koupím v soukromé pekárně chleba, nakrájím krajíce, které jednotlivě zabalím do potravinové folie a pak ještě do zamrazovacích sáčků, tak můžu kdykoliv vyndat z mrazáku tolik krajíců, kolik zrovna potřebuju a tyto rychle rozmrazit v mikrovlnce – pro okamžitou spotřebu…vysvětlila jsem vám to dost jasně?

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

To je hezké. To jste si ještě nevšimli, že rozmrazený chléb a pečivo běžné kupujeme? A rozpečené je jen něco. Ostatní je jen rozmražené. Tak to vysvětluje někde jinde.

Monika
Monika
1 rok
Reply to  Nelen Nel

Palec nahoru

Max
Max
1 rok
Reply to  Monika

Palec nahoru

Last edited 1 rok by Max