Děda mě naučil brousit nože talířem. Jsou ostré jako břitva

Tupé nože jsou pohromou pro domácnost. Dnes už to možná není taková katastrofa jako dříve, protože nožů máme obvykle celou sadu a kdykoli můžeme dokoupit nový, ale přece jen se hodí znát triky jak nože rychle nabrousit.

Kde jsou mistři nožíři?

Jestli máte doma problém nakrájet syrové maso nebo čerstvý chleba, pak si možná zoufáte, že byste potřebovali řemeslníka ze starých časů, který by zazvonil u dveří a všechny nože vám obratem nabrousil.

Jestli máte doma brousek, nejspíš si pomůžete sami. Ne každý ho ale doma má – i tak ale existují fígle, jak si nůž rychle nabrousit.

Neglazovaná keramika

Obecně platí, že pokud máte po ruce neglazovanou keramiku, máte v případě, že potřebujete rychle nabrousit nůž, vyhráno. Jemnými tahy ostří nože po dně keramického talíře (či jiného výrobku) se vám podaří o hrubou strukturu nůž nabrousit. Nejde o zcela kvalitní nabroušení, nicméně v případě nouze se určitě hodí tento trik znát.

Podobně vám může pomoci i broušení o hranu skla – zde však hrozí poškození předmětů nebo dokonce vaše zranění, proto k tomu sahejte jen v nejvyšší nouzi.

Foto: Shutterstock

Nůž o nůž?

Určitě jste to viděli někde ve filmu! Šéfkuchař drží v každé ruce jeden nůž a brousí jeden o druhý. I to je možné. Přinejmenším tím nůž lehce přiostříte. Ostřím nože zlehka projíždějte přes tupou hranu druhého nože – tím mu dodáte na ostrosti. Opět jde ale spíše o nouzovou záležitost.

Při broušení dbejte na bezpečnost

Vždy při podobných pokusech dbejte na bezpečnost – myslete na to, že nože jsou možná tupé, nicméně pořád se s nimi můžete pořezat či jinak zranit. Nedělejte tedy prudké pohyby, bruste pomalu a zlehka.

Ostatně se to vyplatí i kvůli samotnému noži, když na něj totiž při broušení budete příliš tlačit nebo budete příliš prudcí, můžete ho nenávratně poškodit. Například ostří příliš obrousit, zlomit ho nebo do něj nasekat zuby.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments