Děda mě naučil fígl na broušení nožů, který nikdo nezná. Do 5 minut jsou až nepříjemně ostré

V průběhu času začne váš nůž čím dál hůře krájet. Nemáte-li rádi ten pocit, že na něj musíte příliš tlačit a vaše jídlo získává kvůli tupému krájení nevzhledné okraj, je vhodné najít nejefektivnější způsob na jeho naostření. Pokud ale doma nemáte brousek a chcete, aby byl výsledek co nejlepší, vyzkoušejte trik našich prarodičů.

Broušení a ostření

Tento proces probíhá vždy za pomoci nože a druhého předmětu, který můžeme jednoduše nazvat brousek. Ten odstraňuje malé kousíčky kovu a zajišťuje, že se ostří nože skutečně stane ostrým. Proces broušení v domácích podmínkách zabere pouze několik minut a nůž je znovu připraven k využití.

Než začnete

Před tím, než začnete ostřit, nezapomeňte zajistit, že je nůž skutečně čistý. Případné částečky, které na čepeli zůstanou, totiž mohou při této činnosti naopak nůž poškodit. Ať byste se rozhodli pro broušení obvyklou metodou nebo originální řešení našich prarodičů, špína výrazně snižuje účinnost. Sledujte také průběžný stav svých nožů. Mnohem větší úspěch budete mít v případě, že nůž nebude zcela tupý.

Čas na naostření

Říkáte si, jak nejlépe poznat, kdy je čas na brousek? Můžete vyzkoušet test za pomoci listu papíru nebo jedno z oblíbených ovocí. Tímto druhem ovoce je rajče. Ostrý nůž by si měl s naříznutím papíru snadno poradit. V případě rajčete je tato situace podobná. Pokud začne nůž slupku rajčete trhat místo krájení, je čas se na nůž podívat zblízka. Poraďte si třeba pomocí jednoho z dědových tipů.

Foto: Shutterstock

Pomoc v podobě hrníčku

Kávový nebo čajový hrnek máme doma snad úplně všichni. Možná vás ale nenapadlo, že právě toto nádobí se dá použít na broušení možná už nefunkčního nože. Nejvhodnější je ten, který je vyroben z porcelánu. Stačí ho otočit dnem vzhůru a lamelu třít o hrubou část. Tento pohyb opakujte pět až šestkrát po každé straně. Postupujte velmi pomalu a strany střídejte.

Další nápady

Podobný efekt jako hrnek může mít i porcelánový talíř. Stejně jako v případě talíře ho otočte dnem vzhůru a začněte brousit. Máte-li strach z použití nádobí, sáhněte po smirkovém papíru. Vhodnější na počátku je hrubší povrch, výsledný efekt pak zdokonalíte pomocí jemné struktury. I když se tato metoda může zdát jako velice překvapivá, má skvělý a velmi rychlý výsledek.

Foto: Shutterstock, zdroj: Marmiton

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
honza
honza
1 rok

a kde je ten tajný postup, který ho naučil děda? A odkdy je rajče ovoce? Jo, a oni tam ještě brousili lamelu? Zajímavé. Google translator je zřejmě nejlepší přítel zdejších pisálků.

Ferdinand Pačes
Ferdinand Pačes
1 rok
Reply to  honza

Jo. Oveľa jednoduchšie je na to použiť nefunkčnú (ide to samozrejme aj s funkčnou) sviečku z auta. Pri hrnčekovom či tanierovom brúsení už nejeden brúsič prišiel o riad, lebo ho zle držal…
A čo sa rajčín týka, no…botanika nevie kam ich má dnes zaradiť, pretože pôvodný druh bol vysoký ker (alebo malý strom), čiže šlo jednoznačne o ovocie. Koniec koncov, v češtine to nie sú rajčata, ale rajská jablíčka. V angličtine, nemčine, taliančine, ruštine, … detto.