Desetiminutové bramborové knedlíky zvládnete i bez mouky a vajec. Mnohem lepší než ty klasické

Nedělní oběd bez knedlíků si nedokáže představit řada hospodyněk. Knedlíky jsou skvělé nejen jako příloha, ale můžou být i samostatným hlavním jídlem. Plněné knedlíky jsou oblíbené i mezi dětmi. Jejich příprava je rychlá a snadná a vyžaduje jen několik málo surovin.

Knedlíky jako česká specialita

Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh v české kuchyni. Jejich historie sahá až do starověku, ale největší rozkvět zažily v 19. století, kdy se objevily recepty na bramborové i houskové knedlíky. Připravit je můžete z několika málo surovin za pár minut, a ačkoliv se nejčastěji objevují jako příloha, jsou skvělé i jako hlavní chod. Plněné knedlíky jsou obzvláště oblíbené a pokud přijedou známí z ciziny, určitě je budou chtít ochutnat.

Připravte si knedlíky za 10 minut

Co budete potřebovat?

  • 1 kg brambor typu C
  • 250 g bramborového škrobu
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Uvařte brambory ve slupce, aby zůstaly poloměkké, ale nerozvařené.
  2. Oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno.
  3. Přidejte bramborový škrob a vytvořte z těsta kuličky.
  4. Kuličky vložte do vroucí, lehce osolené vody a vařte asi 3 minuty.
  5. Vyndejte knedlíky děrovanou naběračkou a nechte okapat.
  6. Knedlíky můžete plnit volitelnou náplní, například osmahnutým uzeným masem na cibulce.

Tyto bramborové knedlíky bez mouky jsou snadné na přípravu a vyžadují jen několik málo ingrediencí. Jejich chuť je jedinečná a určitě se k nim budete vracet.

Foto: Shutterstock

Skvělé jako hlavní chod

Rychle připravené bramborové knedlíky můžete podávat jako přílohu nebo hlavní chod. Chutnají skvěle pokapané osmahnutou cibulí nebo s uzeným masem a kysaným zelím. Tuto českou specialitu ocení nejen mužská část rodiny. Nezapomeňte si vyzkoušet i jiné varianty, například s náplní z uzeného masa nebo zeleniny.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

No sláva! Konečně jste tam dali fotku bramborových knedlíků – i když z těch kuliček to asi není, že?

Helena
Helena
1 rok

To se to chlubí s obrázkem kynutých z mouky vyrobených nadýchaných knedlíků, všichni známe bramborové…

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Helena

Tak nadýchaný bramborový knedlík taky není problém udělat – když víte, jak na to – ovšem tento recept zde ve mně důvěru nebudí – spíš lze očekávat něco jako hutné slizské kuličky 🙁

Aster
Aster
1 rok

Jestli dobře vidím, tak na talíři jsou knedlíky houskové…jak tedy vypadají ty vaše slavné bramborové?