Do bramboráků dejte plevel. Najednou z nich bude opravdu zdravé jídlo

Kopřiva není zrovna rostlinka, při pomyšlení na kterou by se vám sbíhaly v puse sliny. Spíš je jídlo to poslední, co se vám při kontaktu s kopřivou vybaví. Obecně se jí raději vyhýbáme. Kdo by stál o popálené ruce nebo nohy, byť se tvrdí, že tohle žahnutí přináší úlevu od revmatických bolestí.

Kopřivy jsou nacpané zdravím

Jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí. V duchu tohoto rčení si vezměte rukavice a ochranný úbor a vyrazte do přírody, nějaké kopřivy natrhat. Hoďte předsudky za hlavu. Kopřivy obsahují vitamín C a D, železo, draslík, hořčík i vápník, snižují krevní tlak a pomáhají při chudokrevnosti. Také bojují s alergiemi a sennou rýmou, podporují tvorbu mateřského mléka, mají příznivý vliv na zažívání a působí podpůrně při celiakii i lehčích formách cukrovky.

Uvařte si kopřivy

Můžete s nimi vylepšit spoustu receptů. Asi nejznámější je velikonoční nádivka. Kopřivy do ní začali přidávat už naši předkové, kteří věděli, jakým životabudičem kopřivy ve skutečnosti jsou. Po dlouhé zimě jim vitamíny přišly nesmírně vhod.

Možná už jste ochutnali i špenát z kopřiv. Můžete si z nich ale připravit i úžasnou jarní polévku, pomazánku, rizoto, pesto, čaj nebo dokonce pálenku. Skvělá a osvěžující je i limonáda z kopřiv. Stačí je rozmixovat s vodou a ochutit medem a citronem. Připravit si z nich můžete i sirup. Báječně se hodí také do bramboráků, které se díky nim stanou o něco zdravější pochoutkou.  

Foto: Shutterstock

Detoxikace s kopřivami

Kopřivy můžete sbírat od jara do podzimu, nejzdravější jsou ale mladé rostlinky, trhané mezi březnem a květnem. V těch starších už je totiž vyšší procento dusičnanů. Mladé kopřivy si můžete i zamrazit, stačí je opláchnout a pokrájet.

Právě teď je tedy nejvhodnější doba k jejich trhání. Využijte období, kdy jsou plné prospěšných látek, k detoxikační kúře. Pomohou vám zbavit se toxinů v těle, podpoří váš lymfatický systém i činnost ledvin. Postačí kopřivové listy zalít horkou vodou nebo nechat přes noc louhovat ve studené a následně výluh vypít.  

První pomoc při popálení

Pokud se při sběru kopřiv popálíte, alespoň 10 minut si postižená místa neškrábejte. Během této doby látky, které popálení způsobily, zaschnou. Každé tření je jinak zatlačí hlouběji do pokožky a reakce může trvat déle. Po uplynutí této doby omyjte popálená místa mýdlem a vodou. Tento krok většinou postačí k výraznému snížení nebo úplnému odstranění bolesti, svědění i otoku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments